Natalitatea in Romania este in scadere. Perspective sumbre pentru 2019
2019 are perspective sumbre privind natalitatea, tinand cont ca din 1990 si pana in prezent, numarul populatiei rezidente a scazut iar mortalitatea este in crestere. Doar in 2017 au parasit tara peste 53.000 de locuitori, iar numarul populatiei rezidente a scazut de 23.2 mil de locuitori la 19.5 milioane atat din cauza emigratiei, dar si din cauza mortalitatii.
Scaderea populatiei in 30 de ani ajunge la 3.8 mil de locuitori, un numar ingrijorator, tinand cont ca natalitatea a fost de asemenea in scadere. Daca pana in anul 2011, mai multi romani paraseau tara, din 2011 pana in prezent scaderea a fost accentuata de numarul deceselor.
Numarul de nou-nascuti depinde foarte mult de marimea populatiei feminine, mai exact intervalul de varsta 15-49 de ani. Pana in anul 2034 aceasta populatie ca suferi un regres masiv, de la 4.5 mil la 3.1 milioane de femei. Numarul mediu de copii ar trebui sa fie de peste 2 pentru a asigura o populatie viitoare mai mare, dar cele mai optimiste estimari se invart in jurul a 1.6.
Speranta de viata este in crestere si va continua sa creasca in anii urmatori, dar problemele tot mai dese de fertilitate, cauzate de varsta inaintata la care mamicile decid sa aiba copii, vor afecta in viitor numarul de copii nascuti in fiecare familie.
Iata care sunt cifrele legate de natalitate:
- Varsta medie a mamei la nastere este de 28 de ani, cu o diferenta de 3 ani intre mediul rural si cel urban (la oras, media varstei mamicilor care nasc a ajuns la aproape 30 de ani, pe cand in mediul rural este de 27 de ani)
- Peste 41% din copiii nascuti au mame in varsta de 30 de ani, in mediul urban aceasta pondere ajungand la 50%.
- 70% din copii se nasc in cadrul casatoriei.
- Peste 55% din numarul de copii nascuti in Romania au mame salariate, iar 37% mame casnice.
In concluzie, daca numarul de nasteri la mia de locuitori nu incepe sa creasca, iar mortalitatea ramane constanta, in doar 20 de ani vom avea o populatie mai mica decat astazi cu cateva milioane. Poate cea mai buna masura care poate sa evite un declin accelerat in viitor este pastrarea perioadei de crestere a copilului la 2-3 ani si mentinerea sprijinului financiar acordat mamicilor dupa nastere (indemnizatia de crestere a copilului).
Comentarii legate de Natalitatea in Romania este in scadere. Perspective sumbre pentru 2019