Diversificare sau autodiversificare? Răspunsul este la fiecare dintre noi, spun specialiştii.
Evenimentul Social Moms din 30 mai a avut ca temă „Diversificarea sau autodiversificarea”, fiecare dintre cele două metode de diversificare a hranei copilului fiind susţinută de specialişti, Dr. Iuliana Calmac – Medic Primar Pediatrie şi Crina Coliban - Specialist în alăptare, diversificare şi copii mofturoşi. Evenimentul a fost susţinut de Bonduelle şi a găzduit mai mult de 180 de părinţi care au găsit argumente solide care să le susţină alegerea uneia dintre cele două metode de diversificare.
Diversificarea a fost susţinută de Dr. Iuliana Calmac, medic primar pediatru. Introducerea alimentelor solide în alimentaţia bebeluşului se face atunci când el este pregătit, lucru pe care îl va arată foarte clar: stă în şezut, prinde obiecte cu mâna şi le duce la gură, imită mişcarea de masticaţie şi manifestă interes pentru alt fel de mâncare în afară de lapte.
Este important ca la vârsta de 6 luni să începem diversificarea deoarace la această vârstă copilul devine tot mai activ şi are nevoie de susţinere nutrițională, pe care laptele nu o mai poate asigura. Ordinea în care introducem alimentele nu este importantă, însă este esenţial să le introducem pe rând, astfel încât să putem depista eventuale alergii.
Dr. Calmac recomandă mesele în familie, acestea fiind o parte importantă din viaţa socială a bebeluşului. „Diversificarea este şi o experienţă senzorială complexă: bebeluşul vede, atinge, simte gustul, textura şi mirosul. Este o nouă etapă în viaţa bebeluşului şi a părinţilor lui, o experienţă extraordinară de joacă, descoperire, învăţare, socializare şi... murdărie”, susţine Dr. Calmac.
Crina Coliban sau „Femeia care îi face pe copii să mănânce” a vorbit despre principiile autodiversificării. Crina susţine că un copil nu trebuie adus la masă şi hrănit, ci implicat în procesul de hrănire. Şi cum le place copiilor să se implice? Să pună mâna pe orice şi să guste. Este un gest natural pe care copiii îl fac şi trebuie încurajat. Pentru ei masa trebuie să fie plăcere, un moment în care pot alege şi în care îşi folosesc toate simţurile.
Prin autodiversificare, copiii au control asupra apetitului, ei vor şti mai bine decât copiii diversificați clasic când le este foame şi când s-au săturat. Acesta fiind şi răspunsul la întrebarea „oare mănâncă destul dacă nu îl hrănesc cu linguriţa?”. În plus, capătă încredere în ei, mulţumiţi că pot alege şi se pot hrăni singuri. De aici apar „copiii fără mofturi la mâncare”.
Ce facem dacă se îneacă? Crina recomandă să învăţăm metode de prim ajutor şi vom şti să reacţionăm. Însă, este bine de ştiut că de obicei copiii se îneacă cu jucării sau alimente dure (de exemplu nuci) ceea ce nu se întâmplă cu alimentele noi.
Magda Aldea a fost „vocea mămicilor” din comunitatea desprecopii.com şi a venit cu întrebări punctuale pentru cei doi specialişti. Am aflat răspunsul la întrebări precum: „Există riscul ca un copil autodiversificat să nu îşi completeze un meniu bine balansat?” sau „Există posibilitatea de înec atunci când copilul este diversificat clasic şi hrănit cu piure? ”.
Miruna Ioani, blogger @siblondelegandesc.ro a avut rolul de „chef” al copiilor din sala, pregătind 4 tipuri de supă- crema din gama Amestecuri de legume congelate pentru supă-cremă deja pregătite la aburi Bonduelle. Miruna a povestit de propria experienţă cu diversificarea, subliniind că în acest proces este esenţial ca mamele să îşi păstreze „sănătatea mentală”. Un copil sănătos are nevoie de o mama sănătoasă.
Ioana Grozea, blogger @ioanagrozea.ro a povestit despre cele două experienţe ale ei cu diversificarea, pentru cei doi copii ai săi. Din discursul ei a reieșit concluzia că diversificarea sau autodiversifiacarea nu seamănă niciodată de la un copil la altul.
Conferinţa s-a transmis LIVE pe socialmoms.ro și desprecopii.com, fiind urmărită online de 44.000 părinți, iar înregistrarea este disponibilă în pagina de Facebook Social Moms, și în câteva zile în pagina evenimentului din socialmoms.ro și din desprecopii.com.
Mulțumim partenerilor: Bonduelle, Num Num, Primele Cumparaturi, Medicover, Aqua Carpatica.
Parteneri media:, desprecopii.com, qbebe.ro, sfatulmamicilor.ro, gokid.ro, kidsnews.ro, permisdeparinte.ro, mamicamea.ro, meseriadeparinte.ro, ruxandraluca.ro, tataincepator.ro, ioanagrozea.ro, pisicapesarma.ro, blogindandem.ro, fricidemamici.ro, gabrielamaalouf.ro, cristinaotel.ro.
Comentarii legate de Diversificare sau autodiversificare? Răspunsul este la fiecare dintre noi, spun specialiştii.