18.000 de adolescente au devenit mame in 2018.
18.000 de adolescente au devenit mame in 2018, in Romania, dintre care 674 au o varsta mai mica de 15 ani. Din 17.307 de mame cu varsta curpinsa intre 15-19 ani, 3657 sunt la a doua nastere si 673 la a treia, arata datele Organizatiei Salvati Copiii.
România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul mamelor adolescente.
Numarul nasterilor in cazul mamelor minore a scazut fata de 2018, dar situatia este ingrijoratoare pentru adolescentele care nasc prematur sau care devin mame de mai multe ori. Copiii nascuti de mame adolescente sunt vulnerabili din punct de vedere medical, in multe cazuri nascandu-se prematur, dar si din punct de vedere social, fiindca cele mai multe mame provin din medii sarace, fara asistenta medicala sau cu ajutor medical limitat.
Asfel, riscul de mortalitate infantila este ridicat, iar copiii care ajung la randul lor adolescenti cresc intr-un mediu precar din punct de vedere socio-economic.
65% din mamele adolescente,cu varsta mai mica de 15 ani, si 67% dintre cele cu varsta de 15-19 ani traiesc in mediul rural.
Statistica este ingrijoratoare si in privinta adolescentelor care merg la doctor pe parcursul sarcinii: doar 1 din 2 mame adolescente au fost la control medical, fapt ce a dus la o rata de patru ori mai mare a nasterilor premature.
Echipamentele medicale ce pot salva viata prematurilor reprezinta cea mai mare problema, fiindca maternitatile nu sunt dotate cu aparatura necesara salvarii prematurilor. Viata prematurilor depinde de investitiile in sanatate, in sectiile de maternitate, iar o cale de a ajuta este donatia catre Organizatia Salvati Copiii.
Comentarii legate de 18.000 de adolescente au devenit mame in 2018.