Uleiul de ficat de cod, alimentul cu rol vital in dezvoltarea inteligentei copiilor.
Capacitatea de concentrare, vorbire si invatare, considerabil imbunatatite
Administrarea uleiului de ficat de cod in timpul sarcinii si alaptarii si mai apoi sugarului incepand de la 4 saptamani, joaca un rol extrem de important in dezvoltarea mentala a copiilor. Studiile clinice au dovedit ca acizii grasi esentiali Omega-3 din uleiul de ficat de cod cresc coeficientul de inteligenta al copiilor si amelioreaza tulburarile neurologice, precum deficitul de atentie si imbunatatesc vederea. Pentru ca acizii grasi esentiali Omega-3 nu sunt secretati natural si dieta moderna este saraca in acesti nutrienti, este nevoie de aport extern.
Descoperite in urma cu mii de ani, proprietatile benefice ale uleiului de ficat de cod au fost confirmate astazi de foarte multe studii clinice. Locuitorii de pe coasta de Vest a Norvegiei, tara care a pus bazele productiei moderne de ulei de ficat de cod, se imbolnăveau foarte rar, tocmai datorita consumului frecvent. Secretul il reprezinta cea mai buna combinatie de acizi grasi esentiali Omega-3 naturali, nutrienti ce contribuie la formarea celulelor si au efecte dovedite asupra inimii si a sistemului nervos central, alaturi de vitaminele D, A si E.
Recomandat de la 4 saptamani de viata
In Norvegia, tara-mama a uleiului de ficat de cod, Consiliul National pentru Nutritie recomanda administrarea acestuia oricarei persoane, incepand cu sugari de la 4 saptamani, pana la varste avansate, fara intrerupere. Pe langa acizii grasi Omega-3, cu efecte dovedite asupra sistemului nervos central, uleiul de ficat de cod contine si vitaminele D, A si E, esentiale pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor.
“Acizii grasi esentiali polinesaturati cu catena lunga (prescurtat LC - PUFA) sunt componente structurale vitale ale membranelor celulare umane, cu multiple efecte benefice asupra sanatatii, active din perioada prenatala, cu rol esential in programarea dezvoltarii si sanatatii ulterioare”, explica Conf. Dr. Victoria Hurduc, medic primar pediatru in cadrul Spitalului de Copii “Victor Gomoiu*.
Uleiul de ficat de cod imbogateste laptele matern cu Omega-3
Doi dintre acizii grasi de tip Omega-3 sunt extrem de importanti: acidul eicosapentaenoic/EPA si acidul docosahexaenoic/DHA, de aceea este nevoie sa verificati eticheta oricarui produs, sa fie in concentratie de minimum 1 gram. Aportul de acizi grasi esentiali de tip DHA este foarte important pentru o buna dezvoltare a sistemului nervos central al fatului, fiind asimilat cu precadere in ultimul trimestru de sarcina. Si asta pentru ca nivelul cresterii cerebrale atinge un nivel maxim in ultimul trimestru de sarcina si in primii 2 ani de viata ai copilului.
“In perioada intrauterina, acidul docohexaenoic (DHA) este incorporat in cantitate apreciabila in sistemul nervos al fatului, cu o acumulare accelerata in ultimul trimestru de sarcina (30-45 mg/zi), fapt ce impune un aport matern de minimum de 200 mg DHA/zi. Dupa nastere, transferul de la mama la fat de DHA este suplinit de laptele matern, care asigura o cantitate de 10-15 mg/Kg/zi, aportul recomandat pentru sugari. Studiile subliniaza faptul ca secretia DHA in laptele uman este strans legata de aportul dietetic matern, insuficient in conditiile dietei vegetariene”, adauga Conf. Dr. Victoria Hurduc.
Reduce riscul de nastere prematura si creste IQ-ul
Un studiu publicat recent in British Journal of Nutrition a dovedit ca administrarea zilnica de DHA in cazul femeilor care alapteaza creste continutul de acizi grasi din laptele matern cu 2%. In plus, administrarea zilnica de DHA reduce riscul nasterii premature cu 31% pentru sarcinile normale si cu 61% pentru sarcinile cu risc. Deficitul timpuriu al acizilor grasi esentiali, indeosebi DHA, are efecte negative cognitive si comportamentale semnificative, pe termen lung.
“Studiile releva faptul ca aportul matern suplimentar de PUFA, administrat prenatal, in ultimul trimestru de sarcina si in perioada alaptarii (ulei de peste, 10 ml/zi), amelioreaza coeficientul inteligentei copilului la varsta de 4 ani cu 4,1 puncte”, conchide medicul pediatru.
Alte efecte benefice ale uleiului de ficat de cod la sugari si copii
- Mai putine raceli in timpul lunilor de iarna;
- Cresterea acuitatii vizuale - DHA reprezinta 60-80% din totalul acizilor polinesaturați din structura fotoreceptorilor retinieni, cu rol demonstrat in imbunatatirea vederii;
- Risc mai mic de diabet de tip I – boală cronică autoimună cu debut în copilărie;
Cum se administrează uleiul de ficat de cod la sugari:
- Incepe in primele zile numai cu cateva picaturi si creste gradual pana la 2,5 ml, apoi la 5 ml / zi (1 lingurita), pana la varsta de 6 luni
- La copiii peste 6 luni, doza zilnica recomandata este de 5 ml / zi (1 lingurita)
- Sugarii sunt obisnuiti cu lapte la temperatura corpului, de aceea poti incalzi in apa calda lingurita inainte sa torni uleiul de ficat de cod
Cum alegi cel mai bun ulei de ficat de cod
- Cantitatea de acizi grasi esentiali din doza zilnica recomandata: asigura-te ca produsul are doza mare de acizi grasi esentiali Omega-3, în special de DHA si EPA, de minimum 1 gram (in general, forma lichida are concentratie mult mai mare de DHA si EPA decat capsulele);
- Materie prima (pestele din care provine uleiul) de calitate: este de preferat ca pestele sa provina din ape reci, nordice ( cele mai curate ape reci de pe glob), intrucat nivelul de toxine si de impuritati din apele din care este pescuit influenteaza calitatea produsului final;
- Nivelul de vitamine D, A, E: asigura-te ca uleiul de ficat de cod contine doza optima de vitamina D, ideal 400 UI, doza profilactica recomandata de ghidurile de specialitate;
- Gust placut: daca produsul este pur, produs la cele mai inalte standarde, textura uleiului este fina, iar gustul este placut, copiii se vor obisnui repede cu administrarea zilnica.
Mai multe informatii pe www.mollers.ro.
*Conf. Univ. Dr. Victoria Hurduc, medic primar pediatru
Doctor in stiinte medicale Competenta Gastroenterologie Pediatrica si Ecografie Generala
sef de secție la Sp. Clinic de copii „Dr. V. Gomoiu”
Presendinte Comisie Nutritie – SRGHNP (Societatea Romana de Gastroenterologie, Hepatologie si Nutritie Pediatrica)
Comentarii legate de Uleiul de ficat de cod, alimentul cu rol vital in dezvoltarea inteligentei copiilor.