Terapia prin arta
In timp ce pentru copiii cu dizabilitati terapia este cel mai bun remediu, unora li se pare infricosator sau dificil sa se exprime corespunzator intr-un cadru clinic. Acest lucru se aplica mai ales in cazurile in care copiii au un vocabular limitat sau se afla intr-o tara straina unde nu pot vorbi in limba materna. Terapia clasica poate fi „ajutata” sau chiar inlocuita, in unele situatii, de comunicarea prin arta. Astfel, ei isi pot exprima gandurile si sentimentele in preajma adultilor. Acestia ii pot ajuta sa tina piept provocarilor aparute in viata lor.
Terapia prin arta este o psihoterapie in cadrul careia pacientii folosesc diferite ramuri ale artei. Ea se foloseste in cazuri diferite, cum ar fi eliberarea de stresul unei boli sau dizabilitati. Mai este folosita si ca limbaj simbolic. Cu ajutorul unui terapeut, copilul descifreaza sensul desenului si discută simbolurile prezente in desen, cele care au inspirat opera de arta. Indiferent de modul în care este folosita, art-terapia poate fi o oaza de creatie pentru copii care se confruntă cu diferite intamplari in viata lor.
Prin natura lor, copiii sunt creativi si le este mult mai usor sa creeze un desen decat sa raspunda direct la intrebari. Pot fi chiar reticenti si ostili atunci cand apar anumite subiecte in discutie. O masuta cu materiale de desen reprezinta un loc prietenos, fara pericole, care le permite copiilor să abordeze problemele dificile într-un mod creativ.
Terapeutul va sta de vorba cu copiii despre desenele sau picturile acestora și ii va ajuta sa le interpreteze.
Este momentul in care copiii se pot deschide si terapeutul va putea ajunge în centrul problemelor.
In ce cazuri se poate aplica terapia prin arta:
- In cazul decesului unui membru al familiei sau prieten;
- Traume din copilarie (abuz fizic, psihic sau sexual);
- Dizabilitati de invatare;
- Probleme emotionale precum frica de abandon sau fobii;
- Pentru imbunatatirea ablitatilor cognitive;
- In cazul in care copilul se confrunta cu o boala grava precum cancerul;
- In tratamentul bolilor mentale precum schizofrenia;
- Terapia prin arta il poate ajuta pe copil sa inteleaga si sa-si accepte o anume dizabilitate fizica;
- Prin aceasta terapie, specialistul isi poate da seama si poate trata problemele de comportament.
In plus fata de aceste provocari, terapia prin arta ii ajuta pe copii sa se elibereze de stres, sa le creasca nivelul de constientizare a „eu”-lui si sa dezvolte abilitati sanatoase și eficiente de adaptare in mediu. Toti copiii, indiferent de varsta, nationalitate, rasa sau cultura, se pot bucura de aceasta terapie. Programele sunt dezvoltate în jurul punctelor forte si abilitatilor copilului, astfel încât acesta sa poata folosi mediul, chiar dacă nu a tinut nici macar odata un creion in mana.
Tot procesul de terapie depinde foarte mult de: terapeut, varsta si problemele copilului. Terapeutul il va prompta prima data pe copil (de exemplu, il va ruga sa deseneze o casa sau jucaria preferata). La finalul desenului, terapeutul il va pune intrebari legate de diferite aspecte ale desenului, incercand astfel sa inteleaga maniera de a gandi si emotiile copilului. Pe baza raspunsurilor, acesta va putea pune la punct un tratament efectiv pentru copil. Terapia poate fi una individuala sau de grup.
Terapia prin arta poate da rezultate?
Cel mai important lucru in relatia COPIL-TERAPEUT este increderea.
Pentru multi copii, aceasta terapie reprezinta un ajutor imens. Dar tot timpul trebuie sa luam in calcul faptul ca fiecare copil este unic si ca nu vor raspunde la fel acestei terapii. Unii copii isi vor pune de prima data toate sentimentele pe foaie, in timp ce altii au nevoie de timp pentru a se deschide (lucru valabil si in cazul adultilor).
Comentarii legate de Terapia prin arta