Nutriția copilului. Un seminar vitaminizant pentru părinți și copii
Joi, 23 iunie, a avut loc conferința Social Moms cu tema „Nutriția copilului. Vitamine și minerale”, un eveniment susținut de Lidl, Milupa, Aqua Carpatica și Paradisul Verde. La el au participat mai mult de 150 de părinți interesați de o nutriție sănătoasă și echilibrată necesară unei dezvoltări optime a copiilor lor.
Invitații speciali au fost: Dr. Simona Carniciu –Medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice la Centrul de Diabet “Ion Pavel” (Institutul Paulescu) și Crina Coliban - specialist în alăptare, diversificare și copii mofturoși sau Femeia care îi face pe copii să mănânce.
Dr. Simona Carniciu a deschis conferința cu o descriere a vitaminelor și mineralelor implicate în buna funcționare a organismului, punând accent pe funcțiile lor și pe felul în care se manifestă carențele. Astfel, am aflat că:
- deficiența de vitamina B1, care are un rol esențial în producția de energie, duce la oboseală, apatie și nervozitate;
- deficiența de vitamina B3 se manifestă prin dermatite și depresie;
- vitamina A are funcții importante în adaptarea vizuală, în sistemul imun și inflamator, în procesul de creștere, în metabolismul osos iar un aport redus rezultă în tulburări de vedere, dentiție anormală și dermatită foliculară.
Este important să stim că vitaminele se clasifică în două categorii, hidrosolubile și liposolubile și că administrarea suplimentelor se face doar la recomandarea și sub supravegherea medicului pediatru. De exemplu, vitaminele liposolubile se acumulează și pot deveni toxice, în timp ce vitaminele hidrosolubile se elimină foarte ușor fără rezultatele dorite.
In ceea ce privește mineralele, dintre cele mai important de urmărit în primii ani de viață rămân calciul, fosforul, magneziu și fierul.
Concluzia prezentării a fost că alimentația copiilor trebuie să fie diferită de cea a adulților, aceștia având nevoi diferite și că nutriția copilului în primii ani de viață își pune amprenta asupra sănătații lui atât în copilărie cât și în viața de adult.
Crina Coliban a venit cu soluții și idei pentru toate mamele de copii mofturoși, care gătesc zilnic mâncare sănătoasă de care cei mici refuză să se atingă. Care este explicația? În primul rând, lipsa diversității. Ceea ce putem face este să le oferim cât mai multe tipuri de fructe, mai multe tipuri de cereale, mai multe feluri de mâncare. La vederea unei tavi cu mai multe fructe colorate și apetisante, cu siguranță orice copil va găsi ceva care să îi placă și să încerce.
Diversitatea poate să sa se aplice și în ceea ce privește locul unde copilul mănâncă. Crina ne sfătuiește să ne desprindem de aceeași bucătărie, același scaun și aceeași masă în fiecare zi și să încercăm locuri inedite în care cei mici vor fi încântați să mănânce, cum ar fi în cadă, de ce nu?
Pentru a putea urmări diversitatea din dieta copilului, ne putem folosi de un instrument foarte folositor, un calendar săptămânal în care să bifăm în fiecare zi principalele tipuri de alimente pe care este recomandat să le includem în alimentație. Astfel, putem să optimizăm mai ușor nutriția copilului, bifând cât mai multe tipuri de alimente într-o săptămână.
În plus, Crina ne recomandă să oferim copilului hrană solidă de 5 ori pe zi cu cel puțin 3 alternative la fiecare masă. În aceste condiții, cine s-ar mai plictisi de mâncare și ar refuza o ofertă atât de bogată?
O altă componentă importantă a discursului Crinei a fost reprezentată de superalimente și cum le putem include în alimentația copilului ca alternativă la mâncarea tradițională. Am aflat despre beneficiile amarantului, semințelor de chia, de canepa, ale meiului, quinoa și grâului spelta.
Crina Coliban ne-a vorbit și despre ce înseamnă să mănânci cu capul și anume despre faptul că digestia începe din creier. Dacă ochiului îi place ceea ce vede în farfurie, creierul începe procesul de digestie odată cu salivația. Studiile arată că 40% din digestia totală se întâmplă în cap. În concluzie, oferim cât mai multă diversitate și culoare pentru ca cei mici să aibă de unde să aleagă alimentele care să le asigure necesarul de vitamine și minerale.
O componentă specială, plină de vitamine și culoare a fost barul de fructe cu sucuri proaspete oferit de sponsorul principal, Lidl. Parinți și copii deopotrivă s-au bucurat să încerce combinații de fructe și legume din Piața Lidl, inclusiv ecologice, în sucuri și smoothie-uri delicioase și sănătoase.
Conferința s-a transmis LIVE pe socialmoms.ro și qbebe.ro și a fost urmărită online de peste 8000 de părinți, iar înregistrarea va fi disponibilă atât pe socialmoms.ro cât și în pagină dedicată evenimentul din qbebe.ro.
Mulțumim partenerilor: Lidl, Milupa, Aqua Carpatica, Paradisul Verde, SAMAS, Lego Duplo, Help Autism și Jubile Ballroom.
Parteneri media: qbebe.ro, desprecopii.com, sfatulmamicilor.ro, gokid.ro, kidsnews.ro, permisdeparinte.ro, mamicamea.ro, meseriadeparinte.ro, mamica.ro, urbankid.ro, kidspots.ro, ruxandraluca.ro, centruldeparenting.ro, ralucaloteanu.ro, frunzaresc.eu, scrierifelurite.ro.
Comentarii legate de Nutriția copilului. Un seminar vitaminizant pentru părinți și copii