Diareea estivală și ce nu trebuie să-ți lipsească din trusa de vacanță
Sezonul estival vine cu multe bucurii, dar și cu provocări specifice părinților. Căldura excesivă, radiația solară și înțepăturile de insecte sunt câteva dintre problemele cu care ne confruntăm vară de vară. O altă problemă este incidența crescută a diareilor.
Boala diareică acută (BDA) se numără printre afecțiunile care fac obiectul unei monitorizări speciale din partea autorităților sanitare din multe țări. În România, numărul pacienților internați cu boala diareică acută în sezonul iunie – octombrie 2018 a fost de 36.521, grupa de vârstă cea mai afectată fiind cea cu vârstă cuprinsă între 1 și 4 ani (date publicate de Institutul Național de Sănătate Publică).
Autoritățile, medicii și farmaciștii informează populația cu privire la măsurile de igienă și dietă care pot reduce semnificativ numărul cazurilor de BDA:
- Igiena corespunzătoare a mâinilor
- Consumul apei din surse sigure
- Păstrarea alimentelor la frig
- Evitarea alimentelor perisabile sau nesigure din punct de vedere al prospețimii lor
- Consultul și sfatul de specialitate în vederea inițierii tratamentului medical și a măsurilor de dietă
Tratamentul medical al BDA urmăreşte următoarele nevoi ale pacientului:
- Rehidratarea. Ca urmare a pierderii de lichide, copilului sau adultului trebuie să i se adminstreze o cantitate corespunzătoare de apă, la care se adaugă electroliții (sărurile) pierduți, mai exact sodiu și potasiu sub forma așa-numitelor săruri de rehidratare, care pot fi sub formă de plicuri, soluții gata preparate sau comprimate efervescente. La bebelușii și copiii suferind de BDA, rehidratarea este esențială.
- Eliminarea cauzei BDA. Ori de câte ori este posibil, trebuie tratată cauza diareii, mai ales că aceasta este adesea de cauză infecțioasă. În astfel de situații, tratamentul se face cu antiinfecțioase intestinale sau cu preparate care “leagă” microbii și contribuie la eliminarea lor.
- Stoparea pierderii de lichide cu medicamente care încetinesc peristaltismul intestinal.
- Refacerea echilibrului florei intestinale cu probiotice
- Măsuri de dietă de natură să evite procesele fermentative, iritative sau alimentele greu de digerat. Se recomandă supe ușoare, piureuri de legume, carnea slabă, fiartă sau la grătar.
O modalitate interesantă de tratament a bolii diareice acute se poate realiza cu ajutorul produsului Bulardi pentru Copii de la ABELA PHARM, care este o combinație dintre drojdia probiotică Saccharomyces boulardii și Zinc. Saccharomyces boulardii este o tulpină probiotică cu acțiune antiinfecțioasă intestinală, fiind recomandată de ESPGHAN (Societatea Europeană de Pediatrie, Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție), deoarece s-a demonstrat că posedă o serie de proprietăți foarte utile la nivel intestinal:
- leagă și elimină bacteriile patogene
- inactivează toxinele produse de acestea
- stimulează producția de anticorpi
- secretă o serie de substanțe utile pentru refacerea mucoasei iritate și a florei dezechilibrate
Zincul este un microelement extrem de util, fiind recomandat de OMS și UNICEF ca parte integrantă a tratamentului diareii acute. Proprietățile acestuia sunt: refacerea mucoasei intestinale, susținerea imunității, influențarea favorabilă a metabolismului macronutrienților.
Bulardi pentru copii este un produs natural și foarte bine tolerat de către micuți, putându-se recomanda din a doua lună de viață. Se administrează o capsulă pe zi la copiii sub 6 ani și de două ori câte o capsulă pe zi după vârsta de 6 ani. Pentru micuții care nu pot înghiți capsula, aceasta se poate desface ușor, conținutul ei putându-se amesteca cu alimente sau băuturi, cu condiția ca acestea să nu fie fierbinți. Vestea bună este că puteți folosi Bulardi pentru copii și ca prevenție, administrându-se o capsulă pe zi, cu 5 zile înainte de călătorie și în timpul acesteia. Vestea și mai bună este că puteți folosi Bulardi pentru copii și la adulți, o capsulă administrată la 12 ore având un efect antidiareic excelent.
Acestea fiind spuse și cu puțină atenție la prevenție puteți rări și scurta episoadele diareice specifice sezonului, ca să vă bucurați la maximum de soare și de spectacolul valurilor mării sau de splendoarea munţilor.
Comentarii legate de Diareea estivală și ce nu trebuie să-ți lipsească din trusa de vacanță