Copii cu autism
Autismul este un sindrom comportamental care se manifesta prin slaba capacitate a unui copil de a interactiona social, prin tendinta lui de a face lucruri repetitive si greutatea in exprimare.
Care sunt simptomele autismului?
Simptomele autismului apar inaintea varstei de 3 ani, desi sindromul este diagnosticat mai tarziu. Parintii unui copil autist vor observa, inca de la varsta de 2-3 ani, ca nu comunica eficient, ca nu interactioneaza suficient cu alti copii sau cu persoane, analizeaza excesiv jucariile sau repeta acelasi comportament de nenumarate ori, nu pune intrebari si nu reuseste sa copieze miscarile celorlalti.
In plus, copiii cu autism nu sunt deschisi spre joaca si se impotrivesc atingerilor sociale: imbratisari, pupici, mangaieri. Ei refuza privirea directa catre o alta persoana si mimica fetei exprima lispa de reactie si empatie. Copiii bolnavi de autism nu inteleg tristetea sau durerea celor din jur.
Pe masura ce cresc, copiii cu acest sindrom vor repeta anumite actiuni in mod obsesiv sau vor repeta aceleasi fraze, cuvinte, sunete. Vor fi mereu preocupati de rutina si de respectarea ei (aleg acelasi drum spre scoala, acelasi mod de a manca) si vor da atentie mai ales detaliilor (analizeaza o jucarie in loc sa se joace cu ea).
Severitatea autismului difera de la un copil la altul. Sunt cazuri cand este nevoie de ajutor constant in toate activitatile, dar si cazuri in care copilul poate urma o scoala normala, mai ales daca are parte de terapie de specialitate.
Daca autismul este diagnosticat din timp si este tratat corespunzator, copilul are sanse mari sa evolueze si sa ajunga sa traiasca independent cand ajunge la maturitate.
Care sunt cauzele aparitiei acestui sindrom?
Autismul este un sindrom cu care se poate naste un copil, factorul genetic avand influenta majora. Acest sindrom poate fi detectat din timpul sarcinii, cu ajutorul unor teste efectuate de medici (ex: amniocenteza).
Specialistii cred ca sunt si alti factori care pot influenta autismul - de ex vaccinurile - dar nu au identificat nici pana in prezent o cauza clara. Cercetarile in acest domeniu au demonstrat ca persoanele care sufera de autism prezinta anomalii in anumite zone ale creierului si au un nivel ridicat de serotonina la nivelul transmitatorilor nervosi.
Cum evolueaza sindromul pe masura ce copilul creste?
Primele simptome apar in copilarie si este necesar sa fie inceput tratamentul inca de la varsta de 3 ani. Daca terapia are efecte pozitive, copilul poate sa isi imbunatateasca mult capacitatea de a interactiona si de comunica.
Atunci cand copilul ajunge adolescent, comportamentul se poate modifica - sunt tineri cu autism care evolueaza desi raman cu deficiente in relationare. Educatia sexuala poate fi dificila in cazul adolescentilor si poate reprezenta o adevarata provocare pentru parinti si terapeuti.
La varsta adulta, o persoana bolnava de autism poate fi capabila sa aiba o profesie si chiar sa se descurce pe cont propriu. Totul depinde de nivelul de inteligenta si de abilitatea de a comunica si socializa, ambele putand fi imbunatatite prin terapie de la o varsta frageda.
Care este cel mai bun tratament?
Cel mai bun tratament pentru un copil cu autism este terapia comportamentala care isi propune sa ajute copilul sa se dezvolte la nivelul sau maxim, sa isi imbunatateasca modul de a comunica si socializa si sa isi controleze cat mai bine comportamentul.
In prezent sunt mai multe tipuri de tratamente pentru autism:
- Analiza Aplicata a Comportamentului (ABA)
- Tratamentul si Educarea Copiilor cu Autism si alte Tulburari de Comunicare Asemanatoare (TEACCH)
- Terapia de integrarea senzoriala
- Programul Hanen
- PECS
Sunt importante si terapiile specializate, precum logopedia, fiziokinetoterapia, terapia de integrare auditiva. Medicamentele sunt prescrise doar pentru ameliorarea simptomelor asociate acestui sindrom (depresie, comportamentul obsesiv-compulsiv), nu pentru tratarea autismului.
Pe langa terapeut, parintii sunt cei care trebuie sa isi ajute copilul sa traiasca avand aceasta afectiune. Este nevoie de multa rezistenta fizica si psihica, iubire, entuziasm si incredere in ceea ce fac pentru copilul lor. Parintii trebuie sa inteleaga la randul lor modul in care se manifesta boala si cum isi pot ajuta copilul sau cum e normal sa reactioneze in diverse situatii.
Este nevoie de multa rabdare, dedicare si putere emotionala pentru a creste un copil cu autism, dar comunitatea de parinti ofera deseori suportul moral de care ai nevoie. Importanta este terapia si efortul constant de a imbunatati abilitatile copiilor cu autism.
Comentarii legate de Copii cu autism
Bună ziua.Sunt mama unui copil diagnosticat cu autism si ADHD pe nume Andrino, de la vârsta de 3 ani.De atunci îi administrăm rispolept la recomandarea medicului specialist, şi facem terapie asa cum putem ca nu avem posibilitatea financiară şi nici nu avem specialişti în oraşul din provincie în care locuim.Acum baiatul are aproape 11 ani.A urmat o periodă de timp şi tratament homeopat.Vreau să vă zic că a devenit agresiv, nu ne mai întelegem cu el, face crize de isterie, când e nervos dă în noi, nu se mai controlează.Unde mă îndrumaţi ca să apelez, mă refer dacă cunoaşteţi un medic neuropsihiatru infantil bun din Bucureşti.Vă rog, să mă ajutaţi cu un sfat.Vă mulţumesc.