Alimentatia copilului are ecou in sanatatea adultului
Alaptarea este unul dintre cele mai importante si emotionante momente din viata mamelor. Aceasta incepe imediat dupa nastere si poate continua pana la varsta de 2 ani, daca acest lucru este posibil. Laptele matern este hranitor pentru cel mic si ii asigura un start optim in procesul de crestere si o buna imunitate.
Conform studiilor1,2, Romania se afla pe lista tarilor in care copiii nu beneficiaza de o alimentatie echilibrata si acest fenomen isi are radacinile in primii ani de viata. In tara noastra, tinerele mamici nu sunt incurajate si sustinute sa alapteze si acest lucru incepe sa fie reflectat in sanatatea generala a populatiei. Mare parte dintre bolile de care sufera adultii isi au originea in alimentatia primita in copilarie: obezitate, probleme cardiace, diabet, anemii, diferite forme de cancer.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda alaptarea exclusiva pana la varsta de 6 luni si inceperea diversificarii dupa aceasta varsta, continuand, in paralel, si alaptarea cat mai mult timp posibil, tocmai pentru ca laptele matern este considerat idealul in alimentatia bebelusilor. Nestle sustine aceasta recomandare si considera ca laptele matern este cea mai buna hrana pentru sugari. Atunci cand, consultandu-se cu medicul pediatru, mamele si familiile hotarasc ca alaptarea optima nu este posibila, formula pentru sugari – sigurul substitut de lapte matern adecvat recunoscut de OMS – joaca un rol major in furnizarea nutrientilor esentiali pentru sugari.
Din dorinta de asigura viitorilor adulti un start sanatos in viata, compania Nestle se angajeaza sa respecte cele mai inalte standarde de comercializare responsabila a substituentilor de lapte matern este singurul din Romania care se aliniaza Codului OMS si respecta intocmai toate prevederile acestuia.
Pentru a trece de la etapa de bebelus la cea de copil mic, copilul are nevoie de tot sprijinul din partea parintilor pentru o nutritie adecvata varstei. Consumul de energie si resurse este foarte mare, copilul avand necesitati nutritionale speciale3: de 4 ori mai mult Fier, de 2 ori mai mult Calciu si de pana la 5 ori mai mult Iod, Vitamina A si Vitamina C, decat un adult.
Si dupa varsta de 1 an, laptele trebuie sa ramana un aliment de baza in hrana zilnica a celui mic. Sunt recomandate 2 portii de lapte de crestere (1 portie = 250 ml) care acopera, in mare parte, necesarul zilnic de vitamine şi minerale3: 90% din necesarul zilnic de Calciu si 70% din necesarul zilnic de Fier.
Laptele de crestere Nestle contine nutrientii indispensabili pentru dezvoltarea armonioasa a copilului, avand un continut optim de minerale si vitaminele esentiale (Fier, Zinc, Iod, Magneziu, Calciu, Vitamina K, Vitamina D), acizi grasi esentiali si proteine de inalta calitate, iar Nestle este primul si singurul producator de substitut de lapte matern inclus in indexul FTSE4Good, incepand cu luna martie a anului 2011.
[1] WHO. WHO Global database on anemia. Geneva, World Health Organization, 2008 Aggett, P. J., Agostoni, C., Axelsson, I., Bresson, J. L., Goulet, O., Hernell, O., Koletzko, B., Lafeber, H. L., Michaelsen, K. F., Micheli, J. L., Rigo, J., Szajewska, H., Weaver, L. T. Iron metabolism and requirements in early childhood: Do we know enough?: A commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition. J.Pediat.Gastroenterol.Nutr. 2002; 34: 337-34; Hercberg, S., Preziosi, P., Galan, P. Iron deficiency in Europe. Public Health Nutr. 2001; 4: 537-545; Lozoff, B., De, Andraca, I, Castillo, M., Smith, J. B., Walter, T., Pino, P. Behavioral and developmental effects of preventing iron-deficiency anemia in healthy full-term infants. Pediatrics. 2003; 112: 846-854
[2] Dietz W.H. Health consequence of obesity in youth: childhood predictors of adult disease. Pediatrics 1998; 101:518-525; Reilly J.J., Armstrong J., Dorosty A.R., Emmett P.M., Ness A., Rogers I., Steer C., Sheriff A. Early life risk factors for obesity in childhood: cohort study. British Medical Journal 2005; 330:1357
[3].1Proposed Nutrient and Energy Intakes for European Community: a Report of the Scientific Committee for Food of the European Community, Nutrition reviews, 1993, vol 51, No 7. 209-212; 2.FAQ Food and nutrition technical report series 1. Human energy requirements. Report of a Joint FAQ/WHO/UNU Expert Consultation. Rome, 17-24 October 2001; 3. Country and age specific. Average European value taken from EASA report, 2009, p60.
Comentarii legate de Alimentatia copilului are ecou in sanatatea adultului