Rolul muzicii în procesul de învățare al copiilor
Cântecele fac parte din cultura noastră și sunt o parte importantă a procesului de învățare pentru copii. Încă de când se nasc copiii lor, părinții folosesc muzica pentru a-i calma sau binedispune, ori își exprimă afecțiunea și bucuria, sau pur și simplu folosesc muzica pentru a se juca împreună cu cei mici. Părinții fac acest lucru instinctiv, dar beneficiile muzicii în dezvoltarea celor mici este bine să fie conștentizate atunci când alegem jucăriile.
Beneficiile muzicii în procesul de învățăre
Muzica stimulează dezvoltarea creierului dacă este experimentată mai ales în primii ani de viață, contribuind la grăbirea procesului de învățare a cuvintelor. Prin muzică și dans, copiii se mișcă și își dezvoltă mobilitatea, motricitatea și echilibrul.
Cântecele adaptate vârstei copiiilor sunt educative și îi învață despre cuvintele folosite în comunicare, părțile corpului, obiectele din casă sau natură, animale și oameni.
Bebelușii recunosc melodiile cu mult înainte să învețe să vorbească. Muzica liniștită îi poate ajuta să adoarmă mai repede sau să se calmeze. Melodiile ritmate îi stimulează pe cei mici să sară, să danseze sau să interacționeze cu jucăriile.
Sunetele și cântecele specifice jucăriilor interactive au rolul de a stârni curiozitatea și încurajează copiii să exploreze, fiindcă jucăriile răspund la acțiunile celor mici.
În cazul preșcolarilor, cântecele sunt un mod bun de a învăța cuvinte noi și de a sincroniza mișcările lor cu versurile melodiilor. Deseori cei mici repetă aceeași melodie chiar mai multe zile la rând. Face parte din procesul de învățare și contribuie la dezvoltarea memoriei și atenției.
Cele mai importante 10 beneficii ale muzicii în cazul bebelușilor sunt:
- Accelerează procesul de învățare a cuvintelor
- Imbunătățește memoria și activează dezvoltarea căilor neuronale
- Încurajează integrarea socială
- Construiește încrederea în sine
- Îi învață pe copii să interacționeze cu jucăriile și mediul în care se joacă
- Stimulează procesul de învățare
- Este o formă ușoară de a se exprima chiar și atunci când nu vorbesc încă
- Poate să fie un stimul pozitiv, dar și o metodă de calmare și confort
- Jucariile interactive stimulează creativitatea și imaginația
- Este o metodă de conectare între copil și părinți.
Alegerea jucăriilor potrivite etapei de dezvoltare în care se află bebelușul este importantă, fiindcă sunetele nu trebuie să suprastimuleze bebelușul sau să fie deranjante ori greu de înțeles atunci când cei mici interacționează cu ele.
Muzica este esențială pentru creșterea sănătoasă a copiilor, iar jucăriile interactive de calitate, cu melodii ritmate sau cântecele educative, contribuie la dezvoltarea și procesul de învățare al celor mici.
Comentarii legate de Rolul muzicii în procesul de învățare al copiilor