Dezvoltarea prin joc: explorare, încurajare, imaginație.
Joaca este modul natural prin care copiii învață despre lumea din jur și modul în care pot să interacționeze cu ea. Copiii, încă de mici, au instinctul de a gusta și atinge diverse materiale cu care intră în contact, exprimându-se întâi non-verbal și ulterior, după ce învață să vorbească, comunică și prin cuvinte. Își folosesc întreg organismul pentru a se mișca și, antrenând mușchii, își dezvoltă mobilitatea și motricitatea. Dar în acest proces, ceea ce nu observăm fizic, dar deducem prin acțiunile pe care le face un copil, este faptul că învățarea continuă creează conexiunile neurologice necesare dezvoltării lui și adaptării permanente la mediul înconjurător și la oamenii cu care interacționează.
Copiii se joacă în mod creativ în diverse moduri, în funcție de vârsta lor, mediul de joacă, jucăriile pe care le au la dispoziție etc. Copiii se pot juca singuri sau pot interacționa cu alți copii.
Explorarea este un prim pas spre dezvoltare
O primă metodă prin care copiii învață prin joacă și care contribuie la dezvoltarea lor emoțională și cognitivă este explorarea. Aceasta presupune atingerea jucăriilor, observarea lor și a sunetelor și mișcărilor pe care le fac acestea. Curiozitatea de a explora poate fi stimulată prin jucării precum:
- Jucării de pluș care scot sunete drăgălașe sau care cântă atunci când sunt pornite sau sunt apăsate diverse butoane
- Jucării care se mișcă sau au diverse luminițe și culori
- Jucării cu texturi diferite, de la cele mai fine și moi materiale până la materiale din lemn sau plastic special.
- Jucării care combină texturile diferite cu numere și culori, sunete și mișcari, stimulând astfel mai multe simțuri.
- Centre de activități care încurajează explorarea fiindcă oferă o multitudine de jocuri.
Fiindcă jucăriile interactive oferă un răspuns la atingere, copilul este încurajat să descopere mai mult și să învețe. Explorarea este diferită în funcție de etapa de vârstă, astfel că cei mici devin tot mai curioși și experimentați în interacțiunea cu jucăriile, motiv pentru care acestea trebuie să fie din ce în ce mai complexe.
După vârsta de 6 luni, bebelușii vor explora jucăriile cu sunete haioase, cântece sau cuvinte. Bebelușii mai mari de 12 luni pot fi stimulați de jucării colorate, de numere sau care indică părți ale corpului. După 18 luni sunt indicate jucăriile care stimulează imaginația și încurajează bebelușul să joace roluri.
Încurajarea copilului aduce beneficii procesului de învățare prin joacă
Încurajarea din partea părinților este esențială atunci când copiii se joacă. Un spațiu de joacă prietenos, o atitudine deschisă și pozitivă din partea părinților și jucăriile potrivite vârstei sunt câteva din componentele care stimulează explorarea și învățarea.
Cele mai bune metode prin care încurajăm copiii să se joace sunt:
- Organizarea unui spațiu în care copilul să aibă acces ușor la jucării și să fie în siguranță
- Supravegherea atunci când copiii se joacă împreună cu alți copii, fără a interveni în modul în care interacționează ei, le oferă posibilitatea să se manifeste și să gândească pe cont propriu (evident, intervenim dacă jocul pune în pericol siguranța fizică și emoțională a vreunui participant)
- Joaca împreună cu copilul, căruia să îi oferi sprijin atunci când are nevoie de ajutor, aduce satisfacții emoționale și este un mod bun de a încuraja explorarea și învățarea prin exemplu. Jocurile de rol sunt amuzante și dezvoltă imaginația celor mici.
- Jucăriile adaptate vârstei contează fiindcă cei mici vor avea satisfacția că se descurcă și pot interacționa ușor cu jucăriile, fapt ce scade nivelul de frustrare mai ales atunci când motricitatea fină nu este încă perfecționată.
Imaginația - stimulată prin jucării
Imaginația copiilor se dezvoltă treptat, mai ales prin jucării care le permit să creeze povești, să joace roluri și să inventeze jocuri noi. După vârsta de 18 luni, bebelușii sunt interesați de interacțiunea cu jucăriile, nu doar de modul în care arată. Jucăriile sunt astfel mângăiate, plimbate, dezbrăcate și îmbrăcate, colorate etc. Utilizând jucăriile potrivite în acestă etapă, aduce beneficii pe termen lung fiindcă dezvoltă imaginația celor mici.
Jucăriile ce pot fi folosite pentru dezvoltarea imaginației pot fi din cele mai diverse, însă jucăriile cu proiecții sau cele în formă de animale sunt preferate în general de către copii și sunt ușor de folosit pentru a creea diverse povești și pentru jocuri de rol.
Dezvoltarea prin joc are, așadar, câteva componente - explorare, încurajare, imaginație – care sunt în strânsă legătură cu jucăriile pe care le alegem pentru copii.
Comentarii legate de Dezvoltarea prin joc: explorare, încurajare, imaginație.