De ce este joaca cea mai bună metodă de învățare?
Învățarea prin joacă este un concept adeseori folosit în psihologie și care descrie modul în care un copil descoperă lumea din jur și învață să o exploreze.
Bebelușii interacționează încă de la naștere și fiecare experiență prin care trec îi ajută să descopere mai multe despre cum sunt ei, cum este lumea din jurul lor și în ce metode să acționeze pentru a descoperi mai multe.
Părinții folosesc joaca instinctiv, încă din primele săptămâni ale bebelușului, pentru a interacționa. Astfel îi asigură confortul emoțional și afecțiunea necesară, încurajând astfel o creștere sănătoasă și o dezvoltare armonioasă.
Joaca și jucăriile folosite de cei mici sunt puncte cheie în ceea ce privește învățarea cuvintelor, dezvoltării motricității fine, stimularea atenției și a imaginației, creșterea încrederii în sine și a nevoii de afirmare, dezvoltarea abilităților și perfecționarea acestora.
Dacă ar fi să punctăm trei reguli cheie care transformă joaca în cel mai bun proces de învățare în cazul bebelușilor, acestea ar fi:
- Joaca trebuie să fie distractivă, spontană și voluntară. Este indicat să nu ne propunem un scop precis care să fie atins prin joacă, ci să lăsăm bebelușul să se joace liber. Învățarea este un proces implicit pe care nu este necesar să îl coordonăm sau impunem.
- Joaca trebuie să se realizeze prin jucăriile potrivite, adică jucării adaptate vârstei copilului, capacităților lui fizice și specifice etapei în care se află dezvoltarea neuronală.
- Joacă trebuie să se realizeze în siguranță, motiv pentru care este bine să alegem jucării care îndeplinesc condițiile de calitate, care nu se deteriorează rapid și a căror componente nu pun în pericol siguranța bebelușilor.
Joaca este o parte esențială în dezvoltarea copiilor și permite acestora să își dezvolte creativitatea, dexteritatea, să aibă curaj în explorarea mediului în care trăiesc, să aibă încredere în ei și acțiunile pe care le fac în raport cu ceilalți, să acumuleze cât mai multe abilități și să le dezvolte permanent.
Copiii învață prin joacă și interacțiunea cu jucăriile lor să ia decizii, să rezolve conflicte, să depășească frustrările specifice etapei de vârstă, să descopere ariile de interes și talentul.
Părinții pot participa decisiv la dezvoltarea copiilor lor și este bine să încurajeze joaca, oferind copilului jucării educative, captivante și care sprijină procesul de învățare al celor mici.
Comentarii legate de De ce este joaca cea mai bună metodă de învățare?