Cum stimulează culorile imaginația copiilor?
Primii ani în dezvoltarea copilului sunt cei mai importanți pentru dezvoltarea lui cognitivă și emoțională. Toate metodele prin care interacționăm cu bebelușul, de la cântecele, jocuri, mișcare și afecțiune îl ajută să înțeleagă lumea din jur și relațiile cu oamenii.
Creierul unui bebeluș este mult mai dens decât în perioada în care ajunge adult, de aceea o conexiune neuronală utilizată în mod repetat devine permanentă, pe când altele, nefolosite, nu vor supraviețui. Dacă un bebeluș este expus unui mediu de joacă interesant, unor experiențe care să îi stimuleze curiozitatea și inteligența, dar și unor jucării sau jocuri care să îi dezvolte imaginația, are toate șansele să își dezvolte abilitățile și să le perfecționeze în timp.
Imaginația copiilor începe să se observe după vârsta de 18 luni, uneori și mai devreme, când bebelușii se joacă diverse roluri cu păpușile preferate sau interacționează cu jucăriile lor punând în practică diverse scenarii.
Imaginația poate să fie stimulată și încurajată, iar cele mai potrivite și ușor de folosit pentru a face asta sunt culorile. In primul rând, putem face asta prin amenajarea spațiului de joacă, folosind desene și obiecte de mobilier colorate în nuanțe calde, atractive. Folosirea diverselor nuanțe atunci când amenajăm spațiul de joacă al celor mici este importantă, fiindcă experimentarea unei arii cât mai variate de culori, umbre și tonuri are rol în stimularea creativității.
In funcție de vârsta bebelușului, culorile pot fi folosite pentru dezvoltarea lui emoțională. Bebelușii mai mici de 3 luni văd în general nuanțe de alb, negru și gri și sunt atrași de umbrele de pe pereți, sursele de lumină și jucăriile cu desene. Ei pot fi astfel stimulați folosind jucării cu diverse modele alb-negru.
Pe măsură ce bebelușul crește, includerea jucăriilor colorate, care se mișcă sau scot sunete, reprezintă o etapă împortantă în dezvoltarea lui. Jucăriile care proiectează diverse imagini în cameră sau cele sub formă de centre de activități trezesc nu doar curiozitatea celor mici, dar le dezvoltă imaginația. Părinții pot să încurajeze explorarea spațiului de joacă sau a jucăriilor pe baza culorilor, să asocieze diverse jucării în funcție de culoare, ori să creeze jocuri de rol folosind jucării colorate.
În jurul vârstei de 18 luni, bebelușul începe deja să înțeleagă diferențele între culori, motiv pentru care sunt recomandate jucăriile care îi stimulează cu atât mai mult imaginația și creativitatea.
Jucăriile recomandate pentru stimularea imaginației bebelușului prin culori pot fi:
- Carusel cu jucării colorate sau care proiectează lumini în cameră
- Centre de activități cu diverse zone ce permit bebelușului să interacționeze
- Jucării care permit sortarea obiectelor colorate în funcție de formă sau culoare
- Animale din materiale moi, colorate, ce oferă anumite răspunsuri când cei mici interacționează cu ele.
- Cărți colorate cu paginile din carton sau din materiale textile.
- Cuburi colorate sau diverse forme geometrice colorate.
Experiențele colorate ale celor mici sunt așadar cele mai simple și eficiente metode prin care îi putem ajuta să învețe mai rapid, să își dezvolte imaginația și creativitatea și să descopere într-un mod constructiv lumea din jur.
Comentarii legate de Cum stimulează culorile imaginația copiilor?