Spalatul parului pentru un copil cu autism
Spalatul parului la un copil cu autism poate reprezenta un stres enorm atat pentru copil, cat si pentru parinte. Primul lucru pe care trebuie sa il luam in considerare este faptul ca, tot timpul, copilul trebuie sa simta ca detine controlul actiunii, ca isi poate gasi o stare de confort. Una din explicatii ar putea fi faptul ca dusul ii sperie prin zgomotul apei care le atinge capul si le curge pe tot corpul.
Studiile au aratat faptul ca un numar important din acesti copii au un auz foarte sensibil (hipersensibilitate la orice zgomote). In timp ce il spalati pe cap, il puteti lasa pe copil sa îngenuncheze pe marginea căzii sau sa stea in picioare aplecat în fată deasupra chiuvetei. Lasati-l sa-si puna un prosop pe fata, astfel incat apa sa nu-i intre in ochi, nas si urechi. In cazul in care observati ca zgomotul apei il deranjeaza pe copil ii puteti pune dopuri de urechi.
Tunsul parului
Ce poate simti un copil cu autism atunci cand este tuns?
- Durere – unele persoane cu autism nu suporta sa fie atinse (fiecare atingere se poate traduce cu durere).
- Iritare – mai ales cand apare senzatia ciudata de mancarime din cauza parului taiat.
- Suprasolicitare – zgomotele din exterior (scaune miscate, zgomotul masinilor pe strada etc) combinate cu activitatea tunsului pot fi prea mult pentru un copil cu autism care intra intr-un disconfort total, se sperie si reactioneaza ca atare.
Aceste lucruri nu se aplica tuturor copiilor cu autism, ele difera in functie de nivelul lor cognitiv, functional si social.
Atat pentru spalatul pe cap, cat si pentru tuns, se pot folosi ochelari de protectie pentru inot.
Incercati sa va jucati pe telefon cu diferite aplicatii speciale de infrumusetare/schimbare a coafurii.
Atunci cand vreti sa tundeti copilul, aplicati-i pudra de talc pe gat (parul taiat va fi indeprtat foarte usor si nu va mai avea acea senzatie de mancarime).
Incercati sa evitati cuvantul „taiat”. Copiii cu autism il pot asocia cu durerea (ma tai la deget). Il puteti inlocui cu „aranjarea parului”.
Ii puteti arata copilului videoclipuri in care alti copii sunt tunsi, sau puteti fi chiar dumneavoastra modelul lui. Luati-l la frizerie atunci cand mergeti sa va tundeti si lasati-l sa vada toate etapele, explicati-i fiecare miscare si aratati-i ca sunteti fericit si confortabil cu ceea ce se intampla.
Incercati sa-i distrageti atentia (se poate uita la TV, asculta muzica, juca pe telefon etc).
In cazul in care este mai confortabil pentru copil, puteti vorbi cu un frizer sa vina acasa, intr-un mediu cunoscut si placut.
Copilul nu trebuie luat prin surprindere cu nicio actiune. Ar fi bine sa ii faceti cunostinta cu toate instrumentele de tuns/spalat; daca nu sunt periculoase, le poate atinge; ii puteti povesti in detaliu fiecare etapa din proces.
Atunci cand ii faceti programare la tuns (intr-un spatiu din exterior), evitati orele de varf.
Psiholog Clinician Carmen Hotar - Presedinte Asociatia ARICA
Comentarii legate de Spalatul parului pentru un copil cu autism