Echilibrul dintre libertatea și siguranța copiilor
Care sunt cele mai vii și mai dragi amintiri pe care le aveți din copilărie? Cei mai mulți dintre adulți povestesc despre momentele în care s-au întâlnit cu prietenii de la acea vreme la locurile de joacă, fie că acestea erau la bunici, în grădini sau parcuri ori locuri special amenajate pentru ei. Toți au în comun amintiri legate de libertatea de acțiune, iar psihologii și specialiștii în educație spun că acest lucru are un rol extrem de important în dezvoltarea copiilor.
Psihologii Nadia Chernyak și Tamar Kushnir din cadrul Universității Cornell spun, de exemplu, că adulții trebuie să ofere posibilitatea de a alege copiilor, libertatea privind deciziile lor. Un studiu realizat de Kyung Hee Kim, profesor și pedagog la Colegiul Wiliam și Mary, spune că scăderea gradului de libertate la copii este direct proporțională cu scăderea nivelului de creativitate, iar acest lucru se va resimți mai târziu, atunci când cei mici vor deveni adulți și vor avea nevoie de imaginație și soluții ieșite din comun pentru problemele de zi cu zi. O cercetare recentă, realizată de profesorul Lisa Wood din cadrul Universității din Australia arată că părinții tind să devină din ce în ce mai protectori, iar asta înseamnă automat limitarea libertății copiilor, ceea ce conduce în timp la probleme de dezvoltare serioase.
Mai sus sunt doar trei dintre rezultatele cercetătorilor privind nevoia de libertate, dar studiile pe această temă sunt nenumărate. Care sunt însă soluțiile ca un părinte să se simtă confortabil cu oferirea libertății în decizii și în activitățile pentru copii?
Primul pas este oferirea posibilității celor mici să ia decizii pentru acțiunile lor. Desigur, nu ne referim la momente cruciale și cu efecte pe termen lung, dar faptul că cei mici vor putea decide dacă vor să iasă sau nu la plimbare, care sunt hăinuțele pe care le vor îmbrăca sau care sunt jucăriile pe care le vor lua în parc este foarte important pentru ei.
Următorul pas este cel legat de descoperire și explorare. Copiii au nevoie să afle în permanență ceva nou, să descopere continuu informații atât în casă, cât și afară, să-și facă noi prieteni și să comunice cu din ce în ce mai mulți oameni. Da, sunt momente, precum cele în care copiii încep să meargă din casă de-a bușilea, în care părinții se tem din cauza prafului sau a microbilor, dar există și soluții mai simple și eficiente decât limitarea libertății. Dezinfectantul universal Igienol nu contine clor și poate fi folosit pentru toate suprafețele din casă, eliminand 99.9% din bacterii, virusuri și mucegaiuri. Produsul este testat și avizat de Institutul Cantacuzino și Institutul Național de Virusologie, conform standardelor internaționale în vigoare. Iar dacă sunteți afară și nu aveți acces la o sursă de apă, încercați gelul antibacterian Igienol, care curăță mânuțele delicate ale copiilor și elimină bacteriile, oferindu-le micuților posibilitatea de a relua joaca în siguranță în cel mai scurt timp.
Comentarii legate de Echilibrul dintre libertatea și siguranța copiilor