Rolul explorarii in dezvoltatea cognitiva a copilului
Prima si cea mai simpla emotie pe care o descoperim la om este curiozitatea, iar curiozitatea duce la dorinta de explorare, care la randul ei duce la dezvoltarea cognitiva a copilului. Totul se leaga in cel mai natural mod, iar rolul nostru, al parintilor, este sa le sustinem cat mai mult curiozitatea.
Copiii sunt curiosi prin definitie si pornesc in explorare imediat ce au putina autonomie in miscare. Gandeste-te la un bebelus, in bratele mamei, care nu se poate deplasa in nici un fel de unul singur. El se va intinde sa apuce cu manutele ce este la indemana: cerceii mamei, ochelarii, parul si chiar ochii si nasul. Ochii lui urmaresc atent fiecare miscare din casa si invata ceva nou din tot ceea ce observa.
Cand creste, incepe sa se deplaseze singur si apoi vine momentul intrebarilor nesfarsite care incep invariabil cu “De ce…?”. Multe din raspunsuri le putem da din cunostintele noastre generale, folosind un limbaj adaptat varstei copilului. Insa cele mai frumoase si importante raspunsuri sunt cele pe care le descopera singur, prin explorare.
Ce este dezvoltarea cognitiva?
Dezvoltarea cognitiva este constructia intregului proces de gandire ce include inteligenta, logica, dezvoltarea limbajului si memoria, capacitatea de a rezolva probleme si de a lua decizii, procesarea informatiilor. Deci putem trage concluzia ca este foarte importanta.
Cu siguranta in dezvoltarea cognitiva exista si alti factori importanti precum mostenirea genetica, nutritia, de mediul in care copilul creste. Insa experientele directe si care sunt posibile prin libertatea de explorare au un rol esential.
Prin explorare copilul invata legatura dintre cauza si efect, invata sa ia decizii, sa se responsabilizeze, sa gaseasca solutii la diverse probleme mai mari sau mai mici, sa interpreteze corect semnele din jurul lui. Explorarea este felul in care el isi pregateste propriul set de “directii” ce ii vor fi utile in dezvoltarea sa.
Explorarea inseamna si expunerea la pericole?
Pericolele vor face parte intotdeauna din viata copiilor nostri, bineinteles proportional cu varsta lor. Insa protejandu-i excesiv nu facem altceva decat sa ii lasam nepregatiti in fata acestor pericole. Bineinteles ca nu este vorba de experiente ce le pun viata in primejdie si, bineinteles, ca noi le suntem aproape la orice pas, explorand impreuna cu ei.
Mergeti impreuna in excursii in natura, lasati-i sa simta pamantul si iarba direct sub talpile goale chiar daca se vor murdari, lasati-i sa se catere in copaci chiar daca se vor zgaria, lasati-i sa alerge prin balti de ploaie chiar daca se vor uda. Hainele se spala, zgarieturile se vindeca iar ceea ce ramane va fi de nepretuit: experiente unice ce pun bazele dezvoltarii cognitive. Omo Ultimate are o campanie numai buna pentru pitici in cautare de exepriente noi. Sub sloganul “Lasa-l sa se murdareasca azi ca sa devina ce vrea el maine”, Omo incurajeaza dezvoltarea copiilor, fara griji.
Si acum, ce spuneti de un experiment? Daca nu sunteti pregatiti, poate gasiti inspiratie in experimentul Omo Ultimate – Creativitate versus Pete - iar apoi va asteptam cu dovezi de creativitate… si de pete curatate.
Comentarii legate de Rolul explorarii in dezvoltatea cognitiva a copilului