Lansarea primului Centru privat multidisciplinar de Somnologie Pediatrică din România
Rețeaua privată de sănătate REGINA MARIA a inaugurat recent, în cadrul Policlinicii Băneasa, primul și singurul Centru privat de Somnologie Pediatrică din România, cu o abordare integrată, multidisciplinară, explorând întreaga gamă de opțiuni în tratament.
Centrul de Somnologie Pediatrică este unul de referință în țară, este disponibil pacienților din luna august a acestui an și este coordonat de Dr. Mihaela Oros, doctor în științe medicale, medic primar pediatru și specialist pneumolog, atestat în somnologie Nivel I+II cu supraspecializare în somnologia pediatrică și polisomnografie la Cincinnati Children’s Hospital Medical Center din SUA.
Abordare integrată a fiecărui caz
Noutatea pe care o aduce acest centru în România este abordarea integrată a fiecărui caz în parte, care se realizează print-un mecanism bine definit de investigații, completate de testare și monitorizare constantă.
În acest sens, sunt efectuate următoarele teste:
- Chestionare specifice pentru copii – evaluează simptomele asociate tulburărilor respiratorii din timpul somnului;
- Consulturi interdisciplinare – identificarea problemei și evaluarea necesității ulterioare în vederea stabilirii diagnosticului;
- Polisomnografia – standardul de aur în depistarea tulburărilor respiratorii în timpul somnului;
- Poligrafia cardiorespiratorie – investighează funcțiile de somn, respirație, circulație, mișcare;
- Pulsoximetria nocturnă continuă – măsoară saturația oxigenului în sângele periferic.
O echipă multidisciplinară
Dr. Mihaela Oros coordonează o echipă formată din medici care acoperă o arie largă de specialități, precum: alergologie și imunologie, cardiologie pediatrică, chirurgie pediatrică, ecografie pediatrică, genetică, neurologie pediatrică, nutriție, ORL, ortopedie pediatrică, pediatrie, pneumologie pediatrică, psihologie/psihiatrie pediatrică, somnologie pediatrică, monitorizare și tratament al tulburărilor de respirație în timpul somnului.
În cadrul Centrului de Somnologie Pediatrică sunt tratate numeroase afecțiuni precum tulburări de adormire sau treziri nocturne, sforăit, Sindorm de Apnee în Somn Obstructiv (SASO), ADHD, Enurezis, mișcarea periodică a membrelor (PLMS), Boala Duchenne și alte boli neuromusculare, boli genetice, Jet Lag.
Demersurile făcute pentru lansarea Centrului privat de Somnologie Pediatrică
Eforturile de lansare a centrului au început în momentul în care Dr. Mihaela Oros s-a alăturat echipei din Clinica Băneasa, în cadrul rețelei de sănătate REGINA MARIA. Având suportul operațional permanent, Dr. Mihaela Oros s-a implicat activ, alături de managementul clinicii, în construirea și coagularea echipei formate din profesioniști dedicați și entuziaști - medici și asistente medicale cu interes și experiență în somnologia pediatrică.
A urmat achiziționarea imediată a aparaturii de monitorizare a somnului, cât și a aparaturii dedicate unor investigații necesare în procesul de diagnosticare din timpul zilei. În același timp a început colaborarea cu specialiștii legată de construcția și amenajarea spațiului de 300 mp care a fost dedicat clinicii, cât și completarea achizițiilor de aparatură.
În acest proces, două concepte au servit drept ghidaj, pentru alinierea la standardele internaționale:
„Science as a basis for health policy”
„Joint Physician – Administrator leadership”
În acest sens, informațiile medicale, ghidurile și standardele pentru acreditarea centrelor de somnologie emise de Societățile medicale europene, cât și cele americane, au stat la baza planurilor și achizițiilor ulterioare, precum și a amenajărilor efectuate. Toate spațiile Centrului de Somnologie Pediatrică au fost împărțite și dimensionate conform acestor standarde naționale și internaționale. Totodată, aparatura a fost achiziționată conform criteriilor actuale de monitorizare a anumitor afecțiuni. Planul clinicii a fost dezvoltat în acord cu toate aceste standarde, atât ca spațiu, număr de cabinete, suprafață, camere de supraveghere polisomnografie, aparatură, cât și din punct de vedere al dotărilor tehnice și funcționalitate operațională.
Centrul de Somnologie Pediatrică dispune de o capacitate de răspuns la consultații de aproximativ 1.500 de cazuri pe lună, incluzând aici consultațiile specialităților pediatrice. Investigațiile din timpul zilei cât și cele de somn reprezintă o parte din activitatea centrului și se efectuează în situațiile în care sunt necesare pentru diagnosticarea și monitorizarea unor afecțiuni. Centrul pune la dispoziție 2 polisomnografe și 2 poligrafe de ultimă generație pentru monitorizarea somnului.
Ce este somnologia pediatrică și de ce este importantă?
Identificarea precoce a unui copil cu tulburări de respirație în timpul somnului poate fi privită ca o acțiune de prevenție a viitoarelor evoluții nefaste ale viitorului adult. Impactul sindromului de apnee de tip obstructiv în timpul somnului (SASO) este cu atât mai important la vârsta pediatrică cu cât necesitățile de somn sunt mult mai crescute decât la adulți - durata de somn este mai mare, corespunzând intensei dezvoltări neuronale şi somatice de la această vârstă. În plus, patogenia tulburărilor de respirație în timpul somnului se suprapune pe un sistem fiziologic aflat în dezvoltare dinamică, generând astfel vulnerabilități specifice care nu se întâlnesc în mod obişnuit la adulți.
În timpul somnului se secretă hormoni de creştere, prolactină, testosteron, creşte producția de proteine şi are loc reglarea temperaturii, cât şi modularea intensă a sistemului nervos autonom şi a organelor sale țintă. Somnul contribuie la homeostaza funcțiilor imune iar în acest sens numeroase studii au arătat că deprivarea de somn sau fragmentarea somnului la copil are drept consecință o frecvență mai mare a infecțiilor, cât şi dereglarea imunității nespecifice. Somnul are, de asemenea, un rol important în reglarea stărilor emoționale şi a comportamentelor sociale, consolidând memoria şi facilitând învățarea.
Din această perspectivă, în ultimele 2 decenii se constată o asociere progresivă între tulburările de somn la copii şi afecțiunile cardiovasculare, metabolice şi dezvoltarea neurocognitivă a copiilor.
Progrese la nivel internațional
Într-un context în care uneori rețelele de socializare vorbesc despre somnologia pediatrică în termeni de „altă boală inventată”, cercetările medicale dovedesc contrariul. Atunci când la polisomnografie sau poligrafia cardiorespiratorie apar evenimentele apneice însoțite de scăderea oxigenului, este momentul în care problemele se dovedesc a fi reale şi nu doar un produs al imaginației.
Progresele importante care s-au făcut la nivel mondial în ultimii 50 de ani în înțelegerea mecanismelor patogenice şi consecințelor tulburărilor de somn şi în mod particular ale sindomului de apnee în somn (SASO) la adulți, au facilitat ulterior dezvoltarea somnologiei pediatrice.
Acest proces inaugural al somnologiei pediatrice s-a concretizat în primul rând prin deschiderea unor laboratoare de somn dedicate copiilor, prin supraspecializarea medicilor, cât şi prin studiile ale căror rezultate au fost publicate, în efortul de a înțelege caracteristicile somnului şi ale tulburărilor de somn specifice vârstei pediatrice.
Evoluția somnologiei pediatrice în România
În România, somnologia a parcurs un drum lung până la afirmare, iar somnologia pediatrică este un domeniu în care s-au făcut primii paşi şi la noi în țară. În martie 2016 a avut loc în Bucureşti o conferință de presă în care au fost comunicate rezultatele primului studiu din România care a evaluat riscul pentru tulburări de respirație în timpul somnului la copii şi adolescenți.
Cercetarea epidemiologică s-a efectuat în colaborare cu Institutul de Cercetare Gfk România, pe un eşantion de 1272 respondenți, în luna ianuarie 2015, iar rezultatele au arătat că 9,6% sau, cu alte cuvinte, 1 din 10 copii riscă să dezvolte tulburări de respirație în timpul somnului. Aceste date reflectă dimensiunea reală a situației la nivel local și justifică eforturile necesare pentru creșterea gradului de conștientizare atât în rândul medicilor, al publicului larg, cât și efortul financiar al unui sistem de sănătate pentru diagnosticul, monitorizarea și tratamentul sindromului de apnee în somn la copii și adolescenți.
În acest context, lansarea Centrului de Somnologie Pediatrică din cadrul rețelei private de sănătate REGINA MARIA reprezintă a continuare a eforturilor de cunoaştere şi conştientizare în care integrarea noțiunii de timp şi ritmurile biologice reprezintă o viziune dinamică în funcționarea organismului. Trainingul permanent şi dezvoltarea centrelor de somnologie pediatrică în România reprezintă o prioritate pentru diagnosticul precoce şi tratamentul tulburărilor de somn la copii şi adolescenți.
Despre Rețeaua de sănătate REGINA MARIA
Reţeaua de sănătate REGINA MARIA este operatorul de servicii medicale private din România ce reunește peste 4.600 de angajați și colaboratori în cele 40 de locații proprii din Bucureşti şi din ţară. REGINA MARIA și-a câștigat poziția de lider pe piața medicală românească datorită calității serviciilor oferite și a numărului de unități medicale prin intermediul cărora deservește peste 2,2 milioane de pacienți. Totodată, REGINA MARIA are un portofoliu de peste 430.000 de abonamente medicale. În cifre, Rețeaua de sănătate REGINA MARIA înseamnă: 40 de locații proprii, 4 spitale, 3 centre cu spitalizare de zi, 2 maternități, 8 campusuri medicale, 11 centre de imagistică, 20 laboratoare de analize, bancă proprie de celule stem și peste 180 de policlinici partenere în țară. Totodată, REGINA MARIA este prima companie care a introdus în România conceptul de abonamente medicale pentru companii, în urmă cu peste 20 de ani, și care a lansat prima gamă de pachete medicale destinate IMM-urilor și startup-urilor, indiferent de numărul de angajați.
Comentarii legate de Lansarea primului Centru privat multidisciplinar de Somnologie Pediatrică din România