Este metoda Montessori potrivită pentru copilul tău?
Auzim despre diverse metode de educare a copiilor, dar câte din ele sunt cu adevărat potrivite pentru copilul tău? O metoda devenită tot mai populară în ultima perioadă este şi modelul pedagogic Montessori.
Acest model a fost conceput de Maria Montessori, un pedagog italian care a studiat comportamentul copiilor cu vârsta de 1-5 ani. In urma observaţiilor sale, a ajuns la concluzia că educatorul trebuie să aibă mai degrabă rolul unui ghid care să direcţioneze copilul, să îl stimuleze şi să îi permită să inveţe singur. Copilului i se prezintă astfel materialele pe care le poate utiliza pentru a învăţa şi este lăsat pe cont propriu, să le folosească aşa cum îşi doreşte.
In ce constă metoda Montessori?
In primul rând, o clasă de copii educaţi după acest model va avea copii cu vârste cuprinse între 3 şi 6 ani. In acest fel, copiii mai mici învaţă de la cei mari iar cei mari îşi consolidează cunoştinţele interacţionând cu cei mai mici. Educatorul va rămâne acelaşi pe toată perioada celor 3 ani, aşadar are ocazia să cunoască foarte bine copiii.
In al doilea rând, educatorul prezintă copiilor materialele pe care le pot folosi în clasă. Acestea sunt nu doar machete şi obiecte educative dar şi obiecte utilizate în mod normal şi acasă (ustensile de bucătărie, curăţenie, etc). Clasa va avea spaţiul necesar pentru mişcare şi interacţiune.
In al treilea rând, copilul are libertatea de a alege activitatea care îi place în mod deosebit fiindcă într-o clasă de acest tip sunt foarte multe activităţi pe care copiii le pot desfăşura. Este total diferită de tradiţionala metoda „educatorul vorbeşte – copiii ascultă”. Educatorul are mai degrabă rolul unui îndrumător sau ghid, care prezintă materialele iar copiii sunt cei care decid când şi cum să le folosească. Educatorul poate să întervină şi pentru a încuraja copiii să depăşească un obstacol pe cont propriu sau cu ajutorul colegilor de clasă.
Cum ajută metoda Montessori copilul?
Copilul educat după metoda Montessori este stimulat să înveţe independent, într-un mediu non-competitiv, respectându-se propriul său ritm de a descoperi cum să folosească materialele educative puse la dispoziţie.
Nu este nici pedepsit, dar nici recompensat, considerându-se a fi recompensă mulţumirea de sine că a dus la bun sfârşit un anumit obiectiv, pe cont propriu.
Copilul care deranjează colegii va fi dus într-un loc retras unde să se poată juca singur în modul în care doreşte, dar fără a avea libertatea de a merge prin clasă sau de a interacţiona cu ceilalţi. Nu va fi certat, dimpotrivă va fi tratat cu blândeţe şi ajutat în caz de impas. Se consideră ca simplul fapt al izolării faţă de grup este suficient pentru a îndrepta comportamentul nedorit.
Mediul încurajează autodisciplina; astfel copilul nu se va simţi obligat să facă anumite lucuri care îi displac.
Copilul învaţă să lucreze în grup cu alţi copii şi să ajute atunci când i se cere acest lucru de către alt copil.
Copilul îşi alege singur activitatea, descoperă pe cont propriu cum să folosească materialele puse la dispoziţie şi învaţă din greşeli (materialele sunt concepute special astfel încât să permită auto-corecţia).
Materialele sunt din diferite domenii, colorate şi stimulează gândirea şi atitudinea pozitivă a copiilor.
Libertatea de mişcare stimulează curiozitatea de a cunoaşte lucruri noi, de a interacţiona cu ceilalţi, de a comunica şi mai ales de a lua decizii fără constrângeri.
Copilul învaţă nu doar noţiuni ci dobândeste cunoştinte prin acţiunile pe care le face, prin interacţiunea cu mediul şi ceilalţi copii, dezvoltându-şi la un nivel mai profund modul de a gândi.
Un filmulet interesant care arată câteva momente din cadrul cursurilor la o gradinita Montessori este acesta:
In sistemul de educare Montessori, fiecare copil îşi urmează propriile pasiuni şi interese, descoperă cu plăcere noţiuni noi, învaţă din propria experienţă şi are o sete continuă pentru cunoaştere. Si deşi metoda de educare este diferită de stilul tradiţional, copiii sunt pregătiţi şi pentru şcoala atunci când soseşte momentul.
Printre regulile de bază ale acestei metode de educaţie este şi aceasta: „Nu face nimic pentru copilul tău din ceea ce poate să facă şi singur.”
Tu ce parere ai despre metoda Montessori? Aplici deja principiile prezentate in educatia copilului tau?
Comentarii legate de Este metoda Montessori potrivită pentru copilul tău?