Disciplina asertiva
Disciplina asertiva este un concept imprumutat din cultura americana si care pune in prim plan metode utile de educatie a copilului.
Comportamentul asertiv este acel comportament care permite rezolvarea unui conflict intr-o maniera simpla, directa, un comportament care demonstreaza intelegere si respect. Adoptarea unui astfel de comportament te ajuta pe tine, ca mamica, sa te faci ascultata iar sfaturile tale sa fie urmate de copil.
Disciplina asertiva te ajuta astfel sa iti educi copilul in mod pozitiv si sa fii sigura ca sfaturile, cerintele, dorintele tale sunt ascultate si urmate. Reusesti astfel sa rezolvi conflictele cu adolescentii din familie, sa iti determini copilul sa accepte o critica in mod constructiv sau pur si simplu sa te asiguri ca mesajul tau este perfect inteles de copilul tau.
In acest tip de disciplina, elementele non-verbale au o importanta considerabila. Pentru a te convinge cat de mult conteaza aceste elemente, iti prezentam mai jos cateva exemple. In articolele viitoare voi prezenta mai multe cazuri in care copiii au un comportament nedorit dar pot fi educati prin acest tip de disciplina.
Elemente esentiale in disciplina asertiva
Sunt cateva elemente esentiale in disciplina asertiva si care au efect asupra modului in care copiii reactioneaza. Vei rezolva astfel situatii in care copilul nu te asculta cand il rogi sa faca ceva, se inchide in camera cand tu vrei sa ii vorbesti, reactioneaza extrem de negativ la critica sau observatii, te trateaza cu indiferenta, nu ia in serios lucrurile pe care i le spui.
Multi parinti simt ca pierd total autoritatea fata de copiii lor si nu stiu cum sa se faca ascultati. Acest tip de disciplina te ajuta sa iti indeplinesti rolul de parinte fara sa simti ca pierzi controlul in educatia copilului tau.
Priveste copilul in ochi
Mesajul pe care il transmiti va fi receptat mai bine daca iti privesti copilul in ochi atunci cand ii spui ceva. Daca eviti privirea dai impresia ca nu esti convins de ceea ce spui.
Tonul vocii
Tonul vocii exprima perfect starea ta. Daca vorbesti prea incet, in soapta, nu vei trezi atentia copilului tau; daca tipi nervoasa, vei obtine exact contrarul si vei reflecta starea de tensiune asupra lui. Evita sa te rastesti la copil chiar daca esti agitata si nervoasa. Un ton serios va atinge scopul dorit si vei fi ascultata de copil.
Pozitia corpului si mimica
Pozitia corpului nu trebuie sa inspire indiferenta sau agresivitatea. Daca te apleci asupra copilului si ii arati degetul aratator in timp ce ii faci o observatie, vei inspira mai degraba teama si nu autoritate. Daca vorbesti in timp ce faci orice alta activitate vei demonstra lipsa de interes legat de ceea ce spui si copilul tau se va comporta indiferent. Mimica trebuie sa corespunda cu mesajul transmis; daca razi in timp ce ii adresezi o solicitare serioasa, copilul va fi derutat.
Continutul mesajului
Mesajul pe care il transmiti copilului tau trebuie sa fie inteles exact. Transmite un mesaj adaugand detalii suficiente pentru a fi sigur ca ceea ce face copilul tau corespunde cu ce i-ai cerut sa faca. Mesajul tau nu trebuie sa fie o intrebare (" ce sa ma fac cu tine daca nu iti aranjezi cartile?", "de cate ori sa iti repet sa stingi televizorul"), ci trebuie sa fie clar, direct si usor de inteles ("vreau sa iti aranjezi acum cartile in dulap", "vreau sa inchizi televizorul acum si sa mergi in camera ta pentru a iti face temele").
Comentarii legate de Disciplina asertiva - recomandata parintilor