Copiii hiperactivi - cum le planificam timpul
Atunci când ai copii hiperactivi ţi se pare uneori imposibil în a ţine pasul cu ei. Oricât de mult ai încerca să ai un nivel de energie la fel de ridicat, pare imposibil după o zi de muncă sau chiar şi atunci când eşti o mămică dedicată şi stai acasă cu copilul.
Unii copii sunt mai activi decât alţii, depinde de personalitatea lor şi de modul în care îşi ocupă timpul. Uneori însă hiperactivitatea asociată cu dificultatea de a se concentra indică o tulburare comportamentală numită ADHD. Dacă nu există motiv de îngrijorare pentru acest tip de tulburare şi pur şi simplu copilul tău are o energie incredibilă, atunci nu trebuie să îţi faci griji. Dar poţi găsi cele mai bune soluţii pentru a-ţi ajuta copilul să îşi dozeze energia şi să o folosească într-un mod constructiv.
Iată câteva idei despre cum să îţi ajuţi copilul să îşi controleze energia.
Organizează activităţi pentru copilul tău
Copiii foarte activi au nevoie de o planificare bună pentru timpul lor liber – fie că e vorba de activităţi sportive, educative sau jocuri care să le testeze gândirea. Specialiştii spun că 60 de minute de timp în care copilul rămâne fără nicio activitate va duce la o explozie de energie în perioada următoare. De aceea este esenţială o planificare bună a timpului lor.
In primul rând o metodă bună de a canaliza energia în mod constructiv este sportul. Ajută nu doar la un echilibru psihic ci şi la menţinerea sănătăţii copilului tău. Pentru fetiţe se recomandă voleiul şi tenisul, mersul cu rolele sau cu bicicleta. In cazul băieţilor, fotbalul, mersul cu bicicleta şi înotul sunt printre preferinţe. Luptele sunt o modalitate bună de a educa băieţii legat de conservarea energiei şi autodisciplină.
Antrenarea minţii
Gândirea este un proces consumator de energie chiar dacă nu implică efort fizic. Câteva ore pe zi pot fi folosite de copilul tău pentru a-şi antrena gândirea. Fie ca sunt jocuri de perspicacitate sau construirea unui puzzle, orice activitatea educativă va fi benefică nu doar pentru consumarea energiei dar şi pentru dezvoltarea psihică. Sunt şi momente în care copilul tău trebuie să stea liniştit, de exemplu când aştepţi la rând pentru o consultaţie la medic, într-un magazin sau în staţia de autobuz. In aceste momente sunt utile cărţile de colorat, jocurile de gândire sau chiar activităţi precum construirea unei bărcuţe din origami.
Planificarea somnului
Dacă un copil este mult prea energic înainte de ora de somn, nu va adormi imediat şi va avea un somn agitat. De aceea, cu jumătate de oră înainte de culcare este recomandată o perioadă de linişte, care să ii pună mintea la contribuţie şi să îi consume energia rămasă (fără efort fizic). Citirea unei poveşti, jocuri de cuvinte sau construirea unui roboţel sunt câteva activităţi recomandate. O cană de lapte cald sau un ceai îl vor ajuta pe copil să se liniştească şi să se pregătească pentru somn.
Inţelegere din partea părinţilor
Copiii energici au nevoie de înţelegere din partea părinţilor. Chiar dacă uneori rolul de mămică poate fi extenuant, răbdarea este cuvântul cheie atunci când vorbim despre copii energici. Si pentru a nu îţi revărsa oboseala şi frustrarea pe copilul tău, găseşte modalităţile cele mai bune pentru a îi ocupa timpul.
Comentarii legate de Copiii hiperactivi - cum le planificam timpul