Colaborarea se invata in familie
Tu esti primul si cel mai important „educator” al copilului tau si invatarea celor mai importante lectii sta in mainile tale. Colaborarea este una dintre lectiile esentiale, si, la fel ca toate celelalte aspecte ale educatiei caracterului si personalitatii copilului, nu poate fi impusa. Toti parintii stiu ca nu poti obliga un copil sa colaboreze, fie ca este vorba de un joc, fie ca este vorba de o sarcina. Colaborarea se invata acasa, asa cum spuneam, prin exemplul tau si prin activitati pe care sa le desfasurati impreuna si al caror rezultat sa scoata in evidenta importanta colaborarii in vederea atingerii un scop comun.
Exemplul parintelui este foarte puternic in copilarie si ceea ce poti face este foarte simplu: cere ajutorul copilului atunci cand este nevoie sau atunci cand consideri ca i-ar fi de folos sa participe la ceea ce faci tu. Bucataria este un cadru perfect iar copiii sunt fascinati de ceea ce se intampla acolo. Roaga-l sa te ajute la prepararea pranzului pentru intreaga familie si cere-i parerea: „Crezi ca fratii tau vor fi incantati daca pregatim o prajitura surpriza? Tu ce te-ai gandit ca am putea sa pregatim?” Asculta-l si incurajeaza-l sa isi spuna parea. Daca ceea ce propune nu este realizabil, explica-i motivele pentru care trebuie sa alegeti alta idee.
Sfatul psihologului:
„Colaborarea se invata in echipa iar prima echipa din care facem parte este familia. Poti dezvolta abilitatea copilului de a colabora, inca de acasa. Implica-l in bucatarie, gradinarit, mesterit sau treburile casnice. Faceti mici sedinte de grup si roaga-l pe fiecare, pe rand, sa isi spuna parerea. Folositi expresia: “mi se pare o idee excelenta, Mihai! Pe langa asta vom aplica si ideea tatalui tau”. Colaborarea ajuta copii sa vada ca ideile lor sunt valoroase si ii invata cum sa recunoasca cu demnitate atunci cand altcineva a avut o idee mai potrivita (fara a se simti devalorizat).” Tot psihologul subliniaza ca cei mici trebuie sa inteleaga ca abilitatile nu se contorizeaza cantitativ, ci calitativ: „Uneori o singura calitate este esentiala pentru a atinge scopul echipei din care face parte. Trebuie sa priveasca calitatile celorlalti membri ca pe un castig pentru toata echipa, nu ca pe o amenintare pentru el. Colaborarea nu inseamna competiție Daca observati ca cel mic are o inclinatie mai degraba catre competitie decat catre colaborare, incurajati jocurile de echipa atat in interiorul casei cat si in afara ei. Premiati toata echipa castigatoare. Nu faceti remarci de genul: “Ai fost cel mai bun din echipa! Tu ai facut toata treaba!” A colabora inseamna a participa activ, nu doar a observa si nu a face totul singur.”
Colaborarea, comunicarea, lucrul in echipa este esential pentru a reusi. Deseori, activitatile noastre, atat persoanale cat si profesionale, presupune munca in echipa iar deprinderea de a colabora eficient este esentiala pentru succesul nostru.
Scoala, sporturile, jocul cu ceilalti copiii inseamna colaborare si adaptare sociala, de aceea este important ca cel mic sa invete sa faca parte din echipa si sa vada avantajele. Ceea ce poti invata din colaborarea cu ceilalalti duce la dezvoltarea cunostintelor iar schimbul de opinii aduce rezolvarea situatiilor.
Povestile si desenele animate cu personaje simpatice in care cei mici sa se regaseasca sunt un mijloc potrivit de a-i invata multe lectii. Sofia Intai este unul din desenele educative iar episodul in care copiii au avut de facut un proiect stiintific pentru scoala vorbeste tocmai despre colaborare si importanta ei in invatare. Clasa a fost impartita in echipe de cate doi, fiecare urmand sa isi aleaga un proiect stiintific. Cum Amber foloseste tot „sofranfuranul” intr-o incercare nereusita, copiilor nu le ramane decat sa gaseasca ultima planta de sofranfuran care era suficienta doar pentru un proiect. Aici incepe intrecerea dintre echipe pentru ca in final sa isi dea seama ca cel mai bun rezultat il pot avea doar colaborand si facand un sigur proiect. Proiectul are un mare succes iar prietenia dintre ei este si mai puternica.
Comentarii legate de Colaborarea se invata in familie