Ce inseamna sa fii un prieten bun
Abilitatile sociale reprezinta modul in care interactionam cu ceilalti. Daca avem bune abilitati sociale, atunci acest lucru ne poate ajuta sa ne facem mai usor prieteni, sa devenim mai încrezatori in noi insine si chiar sa obtinem mai usor ceea ce dorim.
Inca de pe la varsta de 4-5 luni bebelusii cauta atentia adultilor si se intristeaza atunci cand sunt lasati singuri. Deci putem vorbi de primele manifestari ale abilitatilor sociale. Mai tarziu, in jurul varstei de 1-2 ani, prieteniile dintre copii se leaga usor si se desfac la fel de rapid, de pe o zi pe alta. La copiii de varsta prescolara, statornicia nu este chiar un punct forte, fiind suficient un singur gest cu care copilul tau sa nu fie de acord ca sa vina imediat replica „Nu mai esti prietenul meu!”. Iar dupa cateva minute sa se joace din nou cu acelasi copil.
Pe masura ce timpul trece, copiii devin mai selectivi, au preocupari diferite, prieteniile evolueaza si sunt putine cele care rezista probei timpului, insa cele care reusesc sa se mentina sunt cu adevarat puternice.
Pentru ca prietenii adevarati, pe care te poti baza oricand sunt foarte importanti si in copilarie si mai tarziu, am intocmit o lista cu principalele abilitati necesare copiilor pentru a lega prietenii.
- Sa interactioneze pozitiv cu interlocutorul, adica sa zambeasca, sa pastreze contactul vizual, sa-l asculte atunci cand vorbeste
- Sa coopereze si sa imparta jucariile sau mancarea
- Sa pastreze un secret pe care i l-a impartasit prietenul sau
- Sa-i respecte dreptul la proprietate
- Sa se tina de cuvant fata de prietenul sau atunci cand promite ceva
- Sa recunoasca atunci cand a gresit
- Sa fie loial si bun
- Sa aiba simtul umorului si in special sa fie capabil sa rada de el insusi (autoironia)
- Sa fie deschis la noi prietenii
Puse pe hartie toate aceste abilitati par usor de infaptuit, dar nu este chiar asa. Cel mai bine copiii invata prin puterea exemplului. Degeaba ii spui celui mic ca este bine sa fie loial si bun cu prietenii din parc daca nu ii si arati ce inseamna acest lucru. Copiii sunt foarte receptivi la desenele animate, asa ca poti gasi un sprijin chiar in subiectul desenelor animate educative.
„Goldie si Ursulet”, noua serie de desene animate ce se difuzeaza in fiecare zi de la 10:30 pe Disney Junior ne aduce în centrul atentiei noua si neasteptata prietenie dintre Goldie si Ursulet în cautare de distractie si aventuri si mereu însotiti de prietenii si vecinii lor, cu totii inspirati din personaje de poveste îndragite. Noua serie îsi propune sa dea nastere unor conversatii între copii si parinti despre intrigile si aspectele de moralitate evidentiate prin prietenia de nemaiîntalnit dintre Goldie si Ursulet si interactiunile lor comice care se petrec în Padurea de Basm. Asadar vizionand impreuna episoadele din „Goldie si Ursulet” iti va fi mult mai usor sa ii exemplifici copilului tau ce inseamna sa fie un prieten bun.
Comentarii legate de Ce inseamna sa fii un prieten bun
Foarte util articolul, iar desenele animate sunt mult mai ok fata de altele!