9 metode de a-ti motiva copilul sa reuseasca
O problema dezbatuta intens de parinti este motivarea copilului! In ultimii ani, noile generatii sunt tot mai dificil de motivat prin simpla educatie pe care o primesc in familie. Multi parinti se intreaba care este adevarata cauza si ce pot face pentru a isi motiva copilul.
Copilul tau "trebuie" sa reuseasca in viata
Iti doresti tot ce poate fi mai bun pentru copilul tau: sa isi propuna un scop in viata, sa il atinga, sa aiba succes, sa aiba o cariera, sa isi intemeieze o familie, sa fie fericit, etc. De cate ori nu observi alti copii care ajung la 25 de ani fara sa stie in ce directie va merge viata lor, fara sa isi cunoasca pasiunile, fara sa ia decizii? Cu siguranta te gandesti ca in niciun caz copilul tau nu va ajunge asa!
Ce faci insa pentru a-ti ajuta propriul copil sa se dezvolte, sa fie motivat si perseverent in atingerea unui scop in viata? Atunci cand copiii trec print-o perioada in care par sa nu aiba alt interes decat socializarea pe facebook sau jocurile pe calculator, consideri ca este doar o etapa in viata lor sau iei in serios acest comportament?
Nu lasa timpul sa fie un inamic pentru copilul tau! Ajuta-l sa identifice pasiunile, sa isi propuna un scop si sa urmeze calea normala si corecta pentru a il atinge. Ajuta-l sa isi gaseasca propria motivatie, aplicand metodele prezentate in continuare.
9 metode utile pentru motivarea copilului
Cele noua metode utile prin care copilul tau poate fi motivat sunt prezentate aici, impreuna cu detalii scurte despre modul in care poate fi aplicata fiecare metoda. In articolele viitoare voi dezbate pe larg fiecare subiect.
Fii un parinte care deschide drumuri
In loc sa controlezi fiecare miscare a copilului tau, sau in caz contrar, sa ignori orice semnal din comportamentul sau, alege calea de mijloc! Implica-te in activitatea copilului tau fara sa ii influentezi fiecare decizie, ci mai degraba pentru a analiza modul in care este influentat de scoala, prieteni, activitati extracuriculare, grupurile in care socializeaza. Fii cu un pas inaintea lui si prezinta-i perspectiva ta, incercand sa-i anticipezi deciziile. In acest mod, ii castigi increderea si il lasi sa faca propriile alegeri, fapt care ii va stimula increderea in sine!
Lasa-ti copilul sa identifice riscul
Copilul tau nu este copilul din balon! Protectia exagerata este demotivanta, mai ales pe masura ce copilul creste si are curiozitatea de a incerca lucruri noi. Identificarea pasiunilor este stimulata de implicarea in activitati diverse. Multi parinti nu isi lasa copiii sa mearga cu bicicleta, sa innoate, sa mearga in drumetii sau sa faca sporturi diverse de teama de a nu se rani. Daca nu este capabil sa identifice riscurile inca din copilarie, viata lui de adult va fi cu atat mai riscanta. Nu ii compromite viitorul, protejandu-l exagerat. Supravegheaza-l acum, cat cat este copil si invata-l sa aprecieze riscul in orice situatie.
Recompensele acordate cu masura
Orice copil apreciaza atunci cand primeste recompense pentru faptele bune! Daca insa le primeste prea des, motivatia de a faceun lucru doar pentru satisfactia propriu-zisa scade. Recompenseaza-ti copilul doar atunci cand are o reusita remarcabila: a obtinut un premiu, a ajutat alt copil, a participat la un concurs, etc. Pe masura ce copilul creste, recompensele trebuie sa fie oferite cu atat mai rar; in acest mod il inveti sa nu urmareasca intotdeauna un anumit beneficiu cand decide sa faca ceva, ci satisfactia in sine ca a dus la bun sfarsit ceea ce si-a propus sa fie defapt "recompensa".
Incurajeaza creativitatea copilului
Mamicile vor sa isi stimuleze copiii de mici sa se implice in activitati diverse pentru a descoperi ce le place. Totusi, implicarea intr-un program strict - scoala, sport, cursuri diverse - are un efect negativ asupra imaginatiei si inhiba creativitatea. Copilul tau poate sa gandesca singur, sa isi imagineze, sa descopere activitati noi pe care apoi tu sa le poti incuraja. Daca ii oferi mereu instructiuni si ii programezi timpul, in adolescenta va avea dificultati in duce la bun sfarsit chiar si solicitari simple. In plus, nu va avea motivatia necesara sa reuseasca intr-un domeniu, fiindca are atatea alternative...
Reducerea confortului
Din momentul in care se nasc si pana in adolescenta, incercam sa ii oferim confortul necesar copilul nostru sa invete, sa creasca, sa se dezvolte. Incercam sa ii reducem stresul sau factorii care il influenteaza negativ. Ce reusim? Sa reducem dorinta de implicare si motivatia copilului spre zero! Daca vrei sa il ajuti pe termen lung, reducerea confortului este una din metode. In acest fel, copilul tau va invata sa se adapteze, sa gandesca pe cont propriu, sa ia decizii rapide, sa se implice intr-o activitate in dorinta de "a castiga" beneficiile confortului.
Elimina automultumirea copilului
Cati copii care participa la un concurs nu plang in hohote cand pierd, spunand ca aceasta a fost "singura lor sansa"? Nivelul de automultumire in cazul lor actioneaza ca un bumerang, cu efecte negative pe termen lung. Incurajeaza-l sa isi doreasca mai mult si sa munceasca mai mult pentru a isi atinge idealul. Cei mai multi oameni de succes au muncit mult pentru a isi castiga renumele! Ajuta-l sa descopere pasii necesari pentru a ajunge la scopul dorit, fara sa se renunte de la un prim esec!
Incurajeaza reusita copilului tau
Orice parinte incurajeaza reusitele copilului sau, dar acest termen are definitii atat de complexe si diversificate incat aproape orice poate fi catalogat drept reusita. Participarea la un concurs nu este o reusita dar castigarea lui merita incurajarile tale. O nota de 7 precedata de note de 5 nu este o reusita, dar o medie care sa permita inscrierea la un liceu bun trebuie apreciata. Ajuta-ti copilul sa identifice modul in care se defineste reusita in cazul lui si incurajeaza-l sa isi propuna scopuri mari, realiste, pe termen lung!
Motiveaza-l in alegerea prietenilor
De cate ori nu ai auzit fraza "copilul meu este bun, prietenii il influenteaza negativ" ? Aproape orice parinte crede asta despre copilul sau si va da vina pe copiii altora! (Da, parintii prietenilor copilului tau vor da vina pe el). Mai mult, aproape orice copil crede ca nu ar fi luat o decizie gresita daca nu ar fi fost influentat de altii. Retine ca "alegerea prietenilor" este decizia copilului tau, asa ca nu ii mai poti acorda prezumtia de nevinovatie! Implica-te in relatia cu prietenii copilului tau, ofera-ti disponibilitatea de a ii cunoaste, identifica riscurile din timp si discuta cu copilul tau despre modul in care relationeaza. Daca el este nemultumit de prietenii actuali, motiveaza-l sa socializeze cu alti copii si sa gaseasca un alt grup de prieteni care sa il influenteze pozitiv.
Viitorul copilului tau este valoros
Incurajeaza-ti copilul sa se gandeasca la viitor, sa isi propuna un ideal pe termen lung si sa gaseasca o cale de isi indeplini acest ideal. Succesul nu apare dintr-o data, este generat de munca sustinuta si devotament, fie ca e vorba de un job sau de o pasiune. Viitorul copilului tau trebuie sa aiba o valoare nu doar pentru tine, ci si pentru el!
Comentarii legate de 9 metode de a-ti motiva copilul sa reuseasca