Întrebări și răspunsuri - Coronavirus (COVID-19)
Află tot ce este important despre coronavirus (COVID-19), află răspunsurile la cele mai frecvente întrebări, află despre modul în care se transmite, mituri și ultimele cercetări legate de vaccinare și tratamente. Intrebările și răspunsurile au ca sursă de documentare Organizația Mondială a Sănătății (https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-coronaviruses).
- Ce este un coronavirus?
- Ce este COVID-19?
- Care sunt simptomele îmbolnăvirii cu COVID-19?
- Cum se răspândește COVID-19?
- Cum mă pot proteja și cum pot să previn răspândirea bolii?
- Care este probabilitatea să mă imbolnăvesc de COVID-19?
- Trebuie să mă îngrijorez în privința acestei boli?
- Care sunt persoanele ce riscă să manifeste complicații dacă se îmbolnăvesc?
- Sunt antibioticele eficiente în prevenirea sau tratarea COVID-19?
- Există medicamente care pot să prevină sau să trateze COVID-19?
- Există un vaccin pentru COVID-19?
- COVID-19 este o boală asemănătoare cu SARS?
- Trebuie să port mască pentru a mă proteja de coronavirus?
- Cum se folosește o mască chirugicală în cazul în care este necesară?
- Care este perioada de incubație pentru COVID-19?
- Se pot infecta oamenii cu noul coronavirus de la un animal?
- Animalele de companie transmit coronavirus?
- Cât timp supraviețuiește virusul pe suprafețe?
- Pot să mă infectez dacă primesc un pachet dintr-o zonă ce reprezintă focar de infecție?
- Pot face ceva pentru a mă asigura că voi face față bolii?
Ce este un coronavirus?
Coronavirusurile sunt o familie largă de virusuri care pot cauza îmbolnăviri ale animalelor sau oamenilor. La oameni, cele mai multe coronavirusuri cauzează probleme respiratorii care se manifestă precum cele mai banale răceli sau au manifestări severe precum MERS (Sindromul respirator din Orientul Mijlociu) și SARS (Sindromul Acut Respirator Sever). Cel mai nou tip de coronavirus descoperit a dus la apariția bolii numită COVID-19.
Ce este COVID-19?
COVID-19 este boala infecţioasă cauzată de coronavirusul cel mai recent descoperit. Acest nou virus fost descoperit prima oară în Wuhan, China, în decembrie 2019, primul focar din lume, de unde s-a răspândit repede în regiune, apoi în întreaga lume.
Care sunt simptomele îmbolnăvirii cu COVID-19?
Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt febra, oboseala şi tusea uscată. Unii pacienţi pot avea dureri de cap, congestie nazală, dureri în gât sau chiar diaree. Aceste simptome sunt de obicei uşoare și debutează treptat. Unele persoane se infectează, dar nu dezvoltă niciun simptom şi nu se simt rău (sunt asimptomatici). Majoritatea oamenilor (aproximativ 80 %) se recuperează fără a avea nevoie de tratament special. Aproximativ 1 din fiecare 6 persoane care suferă de COVID-19 devine grav bolnavă şi prezintă dificultăţi de respiraţie. Persoanele în vârstă, precum şi cele cu probleme medicale, cum ar fi hipertensiunea arterială, probleme cardiace sau diabet, sunt mai susceptibile să dezvolte o formă gravă. Aproximativ 3.4% (estimare 3 martie) dintre persoanele suferinde de această boală au murit. Persoanele cu febră, tuse şi dificultăţi de respiraţie trebuie să solicite asistenţă medicală.
Cum se răspândește COVID-19?
Oamenii se pot îmbolnăvi de COVID-19 de la alţi oameni care au virusul. Boala poate fi transmisă de la o persoană la alta prin picături mici de secreții care sunt răspândite atunci când persoana infectată tuşeşte sau strănută. Picăturile mici pot fi inhalate dacă persoana care tușește sau strănută este aproape, de aceea se recomandă păstrarea unei distanțe mai mari de 1 metru de o persoană bolnavă. Picăturile de secreții se aşează pe obiectele şi suprafeţele din jur. Astfel, persoanele se îmbolnăvesc de COVID-19 atingând aceste obiecte sau suprafeţe, apoi atingându-şi ochii, nasul sau gura. Oamenii pot, de asemenea, să se îmbolnăvească de COVID-19 dacă respiră direct secreţiile răspândite de o persoană infectată care tuşeşte sau strănută. Acesta este motivul pentru care este important să staţi la mai mult de 1 metru de o persoană bolnavă.
Cercetările privind modul de răspândire al virusului sunt încă în curs de desfăşurare, motiv pentru care vom actualiza acest ghid pe măsură ce OMS prezintă rezultatele actualizate.
Se poate transmite noul coronavirs pe calea aerului?
Studiile realizate până în acest moment indică faptul că virusul COVID-19 este transmis prin contactul cu secrețiile răspândite de o persoană bolnavă, nu prin aer.
Poate fi transmis noul coronavirus de o persoană care nu are simptome?
Principala cale prin care se transmite virusul este tusea sau strănutul unei persoane bolnave. Riscul de îmbolnăvire de la o persoană care nu are deloc simptome este foarte scăzut. Totuși, cele mai multe persoane au totuși simptome ușoare în prima parte a manifestării bolii, precum o tuse ușoară sau strănut. De aceea, chiar dacă nu se simte bolnavă, o persoană poate totuși să transmită virusul.
Poate fi transmis noul coronavirus prin fecale?
Riscul de îmbolnăvire în urma contactului cu fecale pare să fie foarte scăzut, aceasta nefiind calea uzuală de a contacta virusul.
Cum mă pot proteja și cum pot să previn răspândirea bolii?
In primul rând este important să te informezi din surse oficiale despre COVID-19, atât internaționale (Organizația Mondială a Sănătății, UNICEF) cât și naționale (Ministerul Sănătății, Ministerul de interne, site-urile spitalelor din România). Autoritățile din China și din alte state au reușit să oprească răspândirea virusului și comunică permanent soluții și rezultatele cercetărilor. Astfel, pentru a rămâne la curent cu noutățile, este recomandat să urmărim comunicările instituțiilor publice care iau măsuri pentru protejarea tuturor și stoparea epidemiei.
Cele mai bune metode de a te proteja și de a nu răspândi virusului sunt următoarele:
Curăță cu regularitate mâinile cu o soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun. Spălatul pe mâini este o metodă eficientă de a curăța mâinile de viruși și de a nu te îmbolnăvi chiar dacă ai atins o suprafață contaminată.
Păstrează o distanță de cel puțin 1 metru față de altă persoană, mai ales dacă strănută sau tușește. De ce? Pentru că în saliva sau în secrețiile nazale ale unei persoane infectate cu COVID-19 există virusul iar acesta se răspândește prin micile picături eliminate în urma strănutului sau tusei.
Nu îți atinge gura, nasul sau ochii. De ce? Pentru că mâinile ating foarte multe suprafețe iar acestea pot fi contaminate, apoi acestea vor transfera virusul către zonele în care acesta ar pătrunde ușor în corp (gura, nasul și ochii).
Asigură-te că tu și cei din familia ta respectați corect regulile de igienă și vă acoperiți gura sau nasul cu cotul sau cu un șervețel de unică folosință atunci când strănutați sau tușiți. Servețelul trebuie aruncat la gunoi imediat după folosire. In acest fel nu transmiteți virusul prin aer dacă sunteți bolnavi.
Rămâi izolat, mai ales dacă ai simptome specifice (febră, dureri de cap, tuse, stare de oboseală) și protejează restul familiei reducând riscul ca aceștia să se infecteze. Dacă ai probleme respiratorii, apelează numărul de urgență 112. Dacă dorești doar să anunți faptul că ai simptome sau vrei sa afli detalii suplimentare despre infectarea cu COVID-19, anunță medicul de familie sau DSP. Nu merge la camera de gardă a unui spital dacă suspectezi că ești bolnav de COVID-19, pentru că riști să infectezi alte persoane și toate cadrele medicale. Rămâi izolat și apelează numărul de urgență.
Dacă ai deja alte afecțiuni sau ești o persoană în vârstă, atunci râmai izolat pentru a elimina riscul îmbolnăvirii. Infecția cu noul coronavirus ar putea duce la complicații dacă suferi de diabet, afecțiuni cardiace sau pulmonare, afecțiuni renale sau cancer.
Măsuri de siguranță pentru persoanele care au vizitat de curând zone ce sunt declarate focare de infecție pentru COVID-19.
Izolează-te timp de 14 zile. Dacă ai dureri de cap sau febră, dacă ai secreții nazale sau tuse, nu trebuie să părăsești locuința și trebuie să anunți DSP. Este esențial să ai pe cineva care să îți aducă provizii până când te însănătoșești și să eviți ieșirea în spațiul public. În acest mod, dacă ești infectat cu noul coronavirus, nu vei transmite mai departe virusul.
Dacă ai febră, tuse seacă și dificultăți respiratorii, contactează medicul de familie sau sună la numărul de urgență 112. Anunță încă de la început că ai călătorit într-o zonă cu risc sau dacă ai avut contact cu vreo persoană bolnavă de COVID-19.
Care este probabilitatea să mă imbolnăvesc de COVID-19?
Probabilitatea de a te îmbolnăvi de COVID-19 depinde de câțiva factori: dacă locuiești într-o zonă ce reprezintă un focar de infecție sau dacă ai intrat in contact cu persoane care au venit dintr-o zonă ce reprezintă focar de infecție atunci riscul este ridicat. Instituțiile de stat iau toate măsurile pentru a identifica persoanele ce pot fi infectate și desfășoară anchete epidemiologice, dar posiblilitatea de a identifica toți purtătorii este limitată.
COVID-19 se poate transmite prin intermediul suprafețelor contaminate, de aceea se recomandă izolarea.
Trebuie să mă îngrijorez în privința acestei boli?
Copiii și adulții tineri au simptome ușoare dacă se îmbolnăvesc cu COVID-19. In general, cam 1 persoană din 5 are nevoie de îngrijiri medicale. Este normal să ai îngrijorări în ceea ce privește COVID-19, dar dacă respecți recomandările oficiale, atunci te poți proteja mai bine și îți poți proteja și familia. Spălatul pe mâini este eficient, de aceea asigură-te că toți membrii familiei respectă regulile de igienă.
Care sunt persoanele ce riscă să manifeste complicații dacă se îmbolnăvesc?
Persoanele în vârstă și cele care au deja anumite boli (hipertensiune, diabet, afecțiuni ale inimii, cancer sau diabet) sunt mai predispuse să sufere complicații și să aibă nevoie de asistență medicală.
Sunt antibioticele eficiente în prevenirea sau tratarea COVID-19?
Antibioticele nu sunt eficiente în tratamentul împotriva virusului, ci funcționează împotriva bacteriilor. COVID-19 este cauzată de un virus, așadar antibioticele nu funcționează. Antibioticele nu trebuie să fie folosite ca metodă de prevenție, așadar nu urmați un tratament acasă. Orice tratament ar fi recomandat, acesta trebuie să fie administrat doar sub supraveghere medicală.
Există medicamente care pot să prevină sau să trateze COVID-19?
Medicamentele au rolul de ameliorare a simptomelor, dar încă nu există un tratament care să prevină îmbolnăvirea sau să trateze boala. Există mai multe echipe medicale care lucrează la descoperirea unui tratament eficient pentru tratarea acestei boli, în mai multe țări afectate și care vor comunica rezultatele atunci când acestea vor exista.
Există un vaccin pentru COVID-19?
Incă nu există un vaccin care să prevină îmbolnăvirea cu COVID-19, dar se caută o formulă potrivită pentru vaccinare. Organizația Mondială a Sănătății depune eforturi pentru a susține cercetările în ceea ce privește obținerea unui vaccin. Cea mai bună metodă de a te proteja de îmbolnăvire este aceea de te spăla pe mâini și de a păstra distanța de alți oameni care tușesc sau strănută.
COVID-19 este o boală asemănătoare cu SARS?
Nu. Virusul care provoacă boala numită COVID-19 este diferit de cel care provoacă SARS (Sindromul Acut Respirator Sever). Chiar dacă există legătură între cele două virusuri, bolile pe care le provoacă sunt diferite.
SARS este o boală cu o rată a mortalității mai ridicată, dar care nu se transmite la fel de ușor precum COVID-19. Din anul 2003, nu au mai existat cazuri de îmbolnăvire cu SARS.
Trebuie să port mască pentru a mă proteja de coronavirus?
Poartă o mască doar dacă ai simptome (mai ales tuse) sau dacă ai grijă de cineva care este bolnav de COVID-19. Măștile chirugicale pot fi folosite o singură dată. Dacă nu ești bolnav sau nu ai grijă de cineva care este, atunci irosești o mască. Fiindcă stocul mondial de măști este afectat, Organizația Mondială a Sănătății recomandă purtarea ei doar în cazurile menționate anterior.
Cum se folosește o mască chirugicală în cazul în care este necesară?
- Masca trebuie utilizată de către echipele medicale, de către persoanele care îngrijesc bolnavi sau de către persoanele care au simptome precum febră sau tuse.
- Inainte de a atinge masca, curăță mâinile cu alcool medicinal sau cu spală mâinile cu apă și săpun.
- Verifică dacă masca are găuri sau este ruptă.
- Așează masca în poziție corectă, cu tija metalică în partea de sus.
- Asigură-te că partea colorată a măștii este poziționată înspre exterior.
- Potrivește masca pe față și apasă tija metalică astfel încât aceasta să fie fixată pe nas și spre obraji.
- Potrivește partea de jos a măștii astfel încât să îți acopere gura și bărbia.
- După utilizare, scoate masca trăgând de elastice ușor, astfel încât masca să nu se atingă de hainele tale și nici să nu atingi cu degetele suprafața exterioară.
- Aruncă masca într-un coș de gunoi cu capac, imediat după utilizare.
- Spală mâinile sau folosește alcool medicinal sau dezinfectant pentru mâini după ce îți scoți masca.
Care este perioada de incubație pentru COVID-19?
Perioada de incubație este perioada de timp dintre contactarea virusului și apariția primelor simptome. Conform estimărilor, perioada de incubație este de 1-14 zile, cele mai multe cazuri având o perioadă de incubație de 5 zile.
Se pot infecta oamenii cu noul coronavirus de la un animal?
Alte virusuri asemănătoare, precum SARS-CoV sau MERS-CoV, sunt transmise de animale. Deși încă nu este confirmată sursa apariției virusului, cel mai probabil tot un animal este cauza apariției lui.
Pentru a te proteja, cel mai sigur este să nu consumi carne crudă sau preparate din carne crudă, să gătești foarte bine carnea și să o pregătești pe un fund de tocat pe care nu îl folosești și pentru legume sau alte preparate.
Animalele de companie transmit coronavirus?
Incă nu există dovezi că animalele de companie pot să transmită virusul, însă asta nu înseamnă că ele nu cară picături de secreții infectate, dacă stau în preajma oamenilor bolnavi. De aceea se recomandă stăpânilor să spele blănița sau lăbuțele animaelor de companie dacă le plimbă în afara casei.
Cât timp supraviețuiește virusul pe suprafețe?
Ultimele cercetări indică faptul că virusul poate să supraviețuiească până la 3 ore în aer și până la câteva zile pe suprafețe precum plastic sau metal. Acest lucru depinde de tipul suprafeței, de temperatură și umiditatea din mediul exterior.
Suprafețele pot fi curățate cu substanțe pe bază de alcool sau care conțin clor. Mâinile pot fi spălate cu apă și săpun pentru o perioadă de mai mult de 20 de secunde. Evită să îți atingi nasul, gura sau ochii.
Pot să mă infectez dacă primesc un pachet dintr-o zonă ce reprezintă focar de infecție?
Posibilitatea de a te infecta dacă primești bunuri livrate din anumite zone este foarte mică, pentru că acele bunuri au trecut prin diverse condiții de mediu. Coletele sunt expuse la diferite condiții de climă, temperatură, umiditate, motiv pentru care sunt șanse foarte reduse ca acel virus să supraviețuiească.
Pot face ceva pentru a mă asigura că voi face față bolii?
Pentru a crește rezistența organismului în fața bolii poți face următoarele:
- Renunță la fumat, fiindcă fumatul afectează plămânii și ai nevoie de plămâni sănătoș Niciodată nu este târziu să renunți la fumat.
- Nu purta mască de protecție decât dacă ai simptome sau interacționezi cu persoane bolnave. În caz contrar, posibil să faci mai mult rău decât bine, fiindcă purtarea măștii îți dă impresia falsă de siguranță și poți omite să te speli la fel de des pe mâini.
- Nu lua medicamente în avans, nici antibiotice , nici vitamine sau alte tratamente preventive, dacă nu ai nicio altă boală. Dacă ai deja o schemă de tratament din cauza altor afecțiuni, păstrează tratamentul recomandat de medic.
In orice situație, dacă ai simptome ce indică îmbolnăvirea cu COVID-19, anunță medicul de familie sau sună DSP.
Comentarii legate de Întrebări și răspunsuri - Coronavirus (COVID-19)