Infectia cu Virusul Sincitial Respirator la copii si adulti
Virusul Sincitial Respirator (VSR) este o infectie sezoniera a plamanilor foarte contagioasa. Este o afectiune care se manifesta in special la copii si care afecteaza si adultii. Majoritatea cazurilor sunt usoare, cu simptome specific racelilor. Infectiile severe duc la pneumonie si bronhiolita. Spalarea mainilor si alte masuri de igiena ajuta la preventia raspandirii VSR.
Ce este Virusul SIncitial Respirator (VSR)?
Virusul Sincitial Respirator este un vurusl respirator comun. Afecteaza plamanii si bronhiolele (pasaje mici care ajuta la transportul aerului catre plaman). Infectia cu VSR este una dintre cele mai comune afectiuni ale copilariei, care afecteaza majoritatea copiilor cu varsta pana in doi ani. VSR poate sa infecteze si adultii.
Majoritatea copiilor sanatosi si adultilor mai in varsta care se infecteaza cu VSR vor face o forma usoara cu simtome specific racelii. In aceste cazuari, este nevoie doar de o ingrijire usoara, care nu necesita spitalizare.
Infectiile severe cu VSR pot duce la pneumonie (o infectie a plamanilor) si bronhiolita (inflamarea unor pasaje mici din plamani) si poate necesita spitalizarea. Oamenii cu cel mai mare risc de infectie sunt copiii foarte mici (cu varsta de pana la 6 luni), adultii cu varsta peste 65 de ani si restul oamenilor care au probleme pulmonare sau un system imunitar scazut. VSR poate agrava problemele existente de inima sau plamani.
Cat de contagios este Virusul Sincitial Respirator (VSR)? Cum se raspandeste? Cat se manifesta afectiunea?
Virusul Sincitial Respirator este foarte contagios – In special in perioada de la 3 la 7 zile, in care se manifesta simptomele. Unii copii si adulti cu un sistem imunitar scazut, pot fi afectati pe o perioada de pana la patru saptamani.
Virusul se raspandeste prin contact direct, cand persoana infectata stranuta sau tuseste si virusul devine aerian si intra in corp prin ochi, nas sau gura. Se raspandeste si prin atingerea obiectelor pe care virusul s-a asezat dupa care se manifesta contactul cu fata. VSR poate trai pe suprafete mai multe ore.
Dureaza intre 2 si 8 zile din momentul in care o persoana este expusa virusului si pana sa manifeste simptome. In general, simptomele dureaza 3 pana la 7 zile. Majoritatea copiilor si adultilor se recupereaza complet in una sau doua saptamani.
Cat de comun este Virusul Sincitial Respirator (VSR)?
Majoritatea copiilor se infecteaza cu VSR inainte de varsta de doi ani. Infectia se raspandeste usor la copiii mici din cauza contactului direct cu alti copii care pot fi infectati, prin atingerea jucariilor si atingerea constanta a obiectelor care pot fi contaminate cu virusul. Peste 5000 de copii cu varsta sub 5 ani au nevoie de spitalizare in Romania, anual.
Dintre adulti, peste 15000 sunt spitalizati anual cu infectie cu VSR. Peste 1000 de adulti mor din cauza infectiei cu VSR, annual, in Romania.
Este infectia cu Virusul Sincitial Respirator o boala sezoniera?
Da, precum gripa, VSR este o boala sezoniera. Apare in majoritatea regiunilor din Romania si se declanseaza toamna tarziu si dureaza pana la inceputul primaverii.
Cine se infecteaza cu Virusul Sincitial Respirator (VSR)?
VSR infecteaza toti copiii, cel putin o data, pana sa atinga varsta de doi ani. De cele mai multe ori, acest virus cauzaeaza simptome minore specifice racelii. Dar, pentru unii bebelusi si cativa adulti, infectia poate fi mai periculoasa. Afla mai multe despre riscurile infectie cu VSR la sugari si copiii nascuti prematuri pe desprevsr.ro
Sugarii și adulții cu cel mai mare risc de infecție severă cu VSR sau care pune viața în pericol sunt:
- Sugarii prematuri (pentru că plămânii lor sunt subdezvoltați)
- Sugarii sub 6 luni
- Sugarii născuți cu boli cardiace sau pulmonare
- Copiio și adulții cu sistem imunitar slăbit, inclusiv cei care au primit un transplant de organe sau cei care urmează chimioterapie
- Copiii care au dificultăți la înghițire sau nu pot curăța mucoasa
- Adulții cu vârsta de 65 de ani și peste.
- Adulții cu boli cardiace și pulmonare, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă, boala pulmonară obstructivă cronică sau astmul.
Care sunt semnele si simptomele Virusului Sincitial Respirator (VSR) la sugari?
Simptomele comune ale RSV la sugari includ:
- Secteriile nazale
- Scăderea apetitului
- Strănut și tuse
- Febră (temperatura peste 37,7 grade Celsius). Este posibil ca febra să nu fie întotdeauna prezentă.
Simptomele la cei mai mici sugari includ:
- Fuss/iritabilitate
- Scăderea activității/mai obosit decât de obicei
- Scăderea apetitului
- Pauze în respirație
Simptomele VSR sever la sugari includ:
- Respirație scurtă, superficială și rapidă
- Largirea (răspândirea) nărilor la fiecare respirație
- Respirația pe burtă (căutați o „groapa” in piept sub forma unui „V” răsturnat care începe sub gât)
- Colorare albăstruie a buzelor, gurii și unghiilor
- Wheezing (Acesta poate fi un semn de pneumonie sau bronșiolită.)
- Pofta de mancare scazuta
Care sunt simptomele Virusului Sincitial Respirator (VSR) la copiii mai mari si la adulti?
Mulți copii mai mari și adulți nu au simptome sau simptome foarte ușoare. Simptomele comune ale VSR la cei care manifestă simptome sunt similare cu răceala obișnuită și includ:
- Secretiile nazale
- Congestionare nazala
- Cefalee ușoară
- Durere de gât
- Febră
- Tuse
- Oboseală
La ce afecțiuni grave poate duce virusul respirator sincițial (VSR)?
Condițiile grave cauzate de VSR includ:
- Pneumonie sau bronșiolită
- Agravarea simptomelor la persoanele cu afecțiuni precum boala pulmonară obstructivă cronică, astmul și insuficiența cardiacă congestive
Cum este diagnosticat Virusul Respirator Sincițial (VSR)?
Medicul dumneavoastră de familie tine evidenta istoricului dumneavoastra medical sau al copilului dumneavoastră și vă va întreba despre simptome. Examinarea fizica va include ascultarea plămânilor dvs. sau ale copilului dumneavoastră și verificarea nivelului de oxigen într-un simplu test de monitorizare a degetelor (oximetrie pulsului). Medicul poate cere analize de sânge pentru a verifica semnele de infecție (cum ar fi un număr mai mare de leucocite decât normal) sau să ia un tampon nazal pentru a testa prezenta virusului.
Dacă se suspectează o boală mai gravă, medical de familie va comanda teste imagistice (raze X, scanare CT) pentru a verifica plămânii dumneavoastră sau ale copilului dumneavoastră.
Cum se tratează Virusul Respirator Sincițial (VSR)?
Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți simptome ușoare, tratamentul pe bază de rețetă nu este de obicei necesar. VSR dispare de la sine în una sau două săptămâni. Antibioticele nu sunt utilizate pentru a trata infecțiile virale, inclusiv cele cauzate de VSR. (Totuși, pot fi prescrise antibiotice dacă testele arată că dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți pneumonie bacteriană sau altă infecție.)
Unii copii mici care dezvoltă bronșiolită ar putea fi nevoiți să fie spitalizați pentru a primi tratament cu oxigen. Dacă copilul dumneavoastră nu poate bea din cauza respirației rapide, el sau ea poate avea nevoie să primească lichide intravenoase pentru a rămâne hidratat. În rare ocazii, bebelușii infectați vor avea nevoie de un apparat respirator care să îi ajute să respire. Doar aproximativ 3% dintre copiii cu VSR necesită spitalizare. Majoritatea copiilor pot pleca acasă de la spital în două sau trei zile.
Dacă sunteți un adult în vârstă și mai ales dacă aveți un sistem imunitar slăbit, poate fi necesar să fiți internat în spital dacă aveti o forma de VSR severă. În timp ce vă aflați în spital, este posibil să primiți oxigen sau să fiți pus pe un aparat de respirat (ventilator) pentru a vă ajuta să respirați sau să primiți fluide IV (perfuzii) pentru a ajuta la deshidratare.
Asociația de Neonatologie din România, Societatea Română de Pediatrie, Asociația Română pentru Nou-născuții Îndelung Spitalizați – ARNIS, cu susținerea AstraZeneca au inițiat campania educațională despre prevenirea infecțiilor cu Virus Sincițial Respirator (VSR) în rândul copiilor din grupele vulnerabile, denumită „desprevsr.ro”. Află mai multe despre infecția cu VSR la copii pe https://www.desprevsr.ro
Comentarii legate de Infectia cu Virusul Sincitial Respirator la copii si adulti