Cum influențează calitatea aerului sănătatea copiilor?
Copiii sunt vulnerabili în primii ani de viață, când organismul lor este în plină evoluție și adaptare la mediul înconjurător. Toți factorii din jurul lor le pot influența starea de sănătate, de la alimentele pe care le consumă până la aerul pe care îl respiră. Fiindcă în tot mai multe orașe gradul de poluare a crescut deja la cote alarmante, aerul din casele noastre este direct influențat de mediul extern, devenind de asemenea poluat.
Poluarea aerului din interior este uneori o problemă mai mare decât poluarea din afară, fiindcă petrecem mult mai mult timp în interior decât afară. Copiii mici petrec multe ore atât în casă, dar și la grădiniță, inhalând astfel aerul din încăperi, iar dacă acesta nu este un aer curat, purificat, efectele neplăcute pot să se vadă pe termen scurt, dar și lung.
Calitatea slabă a aerului influențează direct starea de sănătate a copiilor, având efecte negative asupra calității somnului sau ducând la probleme serioase cum ar fi: alergii, afecțiuni respiratorii. Consecințele poluării aerului din interior se observă pe termen scurt, dar și lung, diverse afecțiuni apărând la vârsta de adult dar fiind generate încă din copilărie.
Care sunt factorii care influențează calitatea aerului din interior?
Există nenumărați factori poluanți care afectează aerul din interior, printre cei mai frecvenți numărându-se:
- Fumul de tutun
- Substanțe chimice din produsele de curățare
- Mucegaiul
- Odorizante pentru interior
- Praful ce conține acarieni
- Compuși organici volatili
Aerul din casă conține particule minuscule, pe care nu le observăm cu ochiul liber și pe care copiii le inhalează ori vin în contact direct cu ochii, pielea, nasul, mucoasele. Dacă avem animale de companie, atunci părul va fi un alt element iritant pentru căile respiratorii. Gradul de umiditate al aerului contează, deseori mucoasele nazale și gâtul fiind uscate pentru că umiditatea din casă este redusă. Nivelul cel mai indicat al umidității în cameră este de 40-60%.
Calitatea aerului afectează sistemul imunitar al copiilor?
Sistemul imunitar al copiilor se dezvoltă treptat în primii ani de viață, fiind vulnerabil în față agenților patogeni. Uneori, sistemul imunitar poate să producă reacții exagerate atunci când cei mici intră în contact cu diverse substanțe, cunoscute drept alergii. Alergia la praf și alergia la polen sunt printre cele mai frecvente în rândul copiilor.
Copiii mici sunt oricum predispuși la îmbolnăviri, mai ales când merg în colectivitate, iar afecțiunile respiratorii sunt cel mai des întâlnite boli. Răcelile frecvente sunt specifice preșcolarilor, dar asocierea cu diverse alergii are efecte negative asupra dezvoltării sistemului respirator și are un impact serios asupra imunității.
Poluarea de interior poate să provoace afecțiuni respiratorii, să favorizeze apariția alergiilor sau să determine apariția astmului bronșic ori a rinitelor alergice. Copiii pot avea diverse simptome care să indice un aer poluat în casă:
- Tulburări de respirație în timpul somnului
- Somn agitat
- Dureri de cap
- Somnolență
- Iritații ale ochilor sau mucoaselor
Prevenția este importantă mai ales în cazul alergiilor, fiindcă acestea au efecte negative asupra dezvoltării plămânilor copiilor mici, cu riscul evoluției spre astm sau alte probleme respiratorii. Prevenția o putem face prin diverse metode:
- Aerisirirea zilnică a camerei
- Reducerea surselor de alergeni sau factori poluanți (renunțarea la fumat în casă, folosirea produselor de curățare ce nu conțin substanțe iritante)
- Folosirea unor produse eficiente de purificare și umidificare a aerului din casă
Cum obținem un aer purificat în casă?
Aerul din casă nu trebuie să fie doar filtrat de impurități, ci și umidificat. Sunt diverse produse destinate umidificării și filtrării aerului din casă, dar o soluție care să îndeplinească cu succes aceste două funcții este aparatul Philips Combi 2in1. Recomandăm acest aparat din mai multe motive:
- Filtrează 99% dintre bacterii, dar și fumul de tutun, praful fin, acarienii, precum și particule de doar 0.02 microni.
- Asigură un grad ridicat de umidificare
- Fluxul de aer poate să fie reglat în 3 pași, conform preferințelor
- Indicatorul luminos arată nivelul de calitate a aerului.
- Aparatul nu funcționează dacă filtrul nu este înlocuit la timp, asigurând un aer mereu curat.
Aparatul Combi 2-in-1 nu doar ajută la purificarea aerului din încăperi, ci ajută la ameliorarea simptomelor copiilor bolnavi de alergie la praf sau polen.
Comentarii legate de Cum influențează calitatea aerului sănătatea copiilor?