Ingrijirea pielii bebelușului: motiv de panică?
Știam încă din timpul sarcinii că îngrijirea bebelușului în primele luni de viață este specială, că este vulnerabil și că are nevoie de atenție suplimentară: de la protecția împotriva microbilor până la masajul după băița de seară. Eram pregătită, cel puțin teoretic, pentru momente minunate alături de bebelușa mea. Practica avea să îmi confirme că lucrurile sunt mult mai complexe în realitate.
O iritație ușoară în zona scutecului și a picioarelor s-a transformat în doar câteva zile în cel mai negru coșmar. De la o simplă roșeață în zona feselor și a pulpei piciorului, iritația s-a extins pe mâini, obraji, bărbie și gât, pielea a început să fie tot mai uscată și să se descuameze, iar zonele roșii erau din ce în ce mai pronunțate. Diagnosticul în urma vizitei la medic: dermatită atopică. Iar drumul spre vindecare se anunța anevoios.
Ce este dermatita atopică și de ce este bine să afli din timp despre ea?
Dermatita atopică este o disfuncție a pielii ce apare de obicei la bebeluși, în jurul vârstei de 3 luni, uneori chiar și mai devreme. „Atopia” înseamnă „fără o localizare” și este o predispoziție genetică la alergii. Dermatita atopică este o afecțiune care se manifestă prin inflamație la nivelul pielii care devine hiperreactivă la factori iritanți din mediu, din cauza unui defect al permeabilității pielii și a unui deficit de lipide menite să asigure protecția împotriva factorilor alergeni.
Pielea este una din cele mai importante bariere împotriva microbilor, iar deteriorarea ei pune în pericol sănătatea unui bebeluș. Netratată la timp, dermatita atopică poate duce la complicații, cum ar fi suprainfectarea eczemelor. Fiindcă iritarea pielii provoacă mâncărime, scărpinarea înrăutățeșțe situația prin expunerea la o cantitate și mai mare de alergeni, astfel că eczemele devin mai profunde și se extind.
Cauza dermatitei atopice este, deci, protecția deficitară a pielii. Elementele din mediul extern sunt doar factori care declanșează apariția eczemelor sau le agravează. Printre cei mai cunoscuți factori agravanți se numără: praful, acarienii, săpunurile, detergenții de rufe, fibrele sintetice din haine, alergenii alimentari sau schimbările de temperatură.
Diagnosticarea dermatitei este important să se facă la scurt timp de la apariția eczemelor, de aceea este bine să afli din timp care sunt simptomele și ce trebuie să faci sau să nu faci pentru a trata această afecțiune.
Dermatita atopică se manifestă prin zone de iritație și senzație de mâncărime, agitație și lipsa somnului în cazul sugarilor, pielea devine aspră și îngroșată, apar zone cu cruste. De obicei, la bebeluși, eczemele apar pe față, obraji și bărbie dar se pot extinde, așa cum s-a întâmplat în cazul copilului meu, pe picioare, funduleț și mâini. Pielea devine tot mai uscată, iar zonele iritate devin treptat din ce în ce mai inflamate. În cazul bebelușei meie, starea de disconfort era accentuată iar eczemele păreau să fie tot mai profunde. In urma experienței mele am descoperit însă câteva lucruri importante despre pielea unui bebeluș.
Ce am învățat despre pielea bebelușului meu în urma dermatitei atopice?
- Dermatita atopică nu trece de la sine, ci este nevoie de o îngrijire atentă și de durată a pielii bebelușului, folosind produsele potrivite și de calitate.
- Dermatita atopică poate să reapară dacă pielea nu este îngrijită tot timpul.
- Reducerea mâncărimii este esențială, iar acest lucru se poate face doar printr-un tratament adecvat.
- Scutecele sau șervețelele umede pot să agraveze dermatita, motiv pentru care eu recomand alegerea cu mare atenție a mărcilor.
- Tratamentele naturiste (diverse uleiuri sau ceaiuri) pot să înrăutățească situația, de aceea produsele folosite pentru a îngriji pielea bebelușului trebuie să fie recomandate de medic.
- Pielea bebelușului are nevoie de îngrijire permanentă, chiar dacă nu sunt semne de iritații, hidratarea fiind cel mai important aspect.
Ce soluții recomand pentru tratamentul dermatitei atopice, dar mai ales pentru îngrijirea pielii bebelușului tău?
Soluție care ameliorează mâncărimea cauzată de dermatita atopică
Pentru a combate dermatita atopică, în primul rând trebuie să întrerupi ciclul vicios iritație – mâncărime – scărpinare.
Un balsam care ameliorează iritațiile, nu conține parfum sau parabeni, ameliorează mâncărimea și previne uscăciunea severă a pielii este LIPIKAR Baume AP+ marca La Roche-Posay.
Balsamul conține ingrediente precum Niacinamida și untul de Karite care au rol în repararea barierei cutanate. Balsamul se poate aplica o dată pe zi, pe pielea proaspăt spălată.
Soluție de curățare a pielii cu tendinta atopica
Având în vedere că pielea este iritată și praful agravează dermatita, curățarea pielii este importantă.
Se recomandă băițe de 10-15 minute sau dușuri, cu apă călduță și un gel de duș special pentru pielea atopică.
LIPIKAR Syndet AP+ marca La Roche-Posay este recomandarea mea, fiindcă nu conține parabeni și nu irită ochii, lucru util atunci când trebuie să îi curăț fața copilului meu.
Soluție pentru hidratarea pielii sensibile, normale sau pielii uscate, in perioada de remisie a puseurilor de dermatita atopica
Hidratarea pielii este calea spre vindecare, fiindcă pielea are nevoie de un strat protector de lipide care să îi asigure impermeabilitatea.
De aceea recomand o cremă cu un conținut ridicat de Niacinamidă, fără parfum și parabeni: LIPIKAR Fluide marca La Roche-Posay.
Crema are o consistență fluidă, hidratează și protejează pielea împotriva agresorilor din mediul extern.
Soluție pentru calmarea pielii iritate
Calmarea pielii sensibile și iritate a bebelușului este esențială pentru îmbunătățirea calității vieții micuților care au fie pielea iritată, fie dermatită atopică.
Recomand astfel Apa Termală La Roche-Posay, o apă termală ce conține Seleniu și care pătrunde în straturile pielii la 2-3 minute după aplicare.
Soluție pentru cicatrizarea leziunilor minore
Pielea crăpată, foarte uscată, care se descuamează, are nevoie de hidratare, dar și de o soluție care să vindece iritațiile.
Recomand balsamul CICAPLAST Balsam B5 pentru că cicatrizează și calmează pielea iritată. Balsamul are o textură hrănitoare, îmbogățită cu unt de shea, glicerină și apă termală La Roche-Posay, dar conține și cupru, zinc și mangan (elemente necesare regenerării pielii). Balsamul se aplică de două ori pe zi, după ce bebelușul este spălat.
Ce reguli să respecți pentru a îngriji pielea bebelușului tău și a trata cu succes o dermatită atopică?
Urmează câteva sfaturi practice pentru a avea grijă în mod eficient de pielea bebelușului tău. În cazul meu au funcționat de minune și dermatita atopică a dispărut după perioada de tratament, ulterior reușind să îi mențin pielea hidratată și sănătoasă copilului meu.
- Folosește în cazul bebelușului un produs de curățare delicat, fără săpun, cum este de exemplu LIPIKAR Syndet AP+ - La Roche-Posay.
- Informează-te despre dermatita atopică înainte de a observa o iritație pe corpul bebelușului, astfel vei identifica din timp problema. Detalii complete despre dermatita atopică poți afla și aici: Info Atopie.
- Folosește produse de calitate pentru hidratarea pielii bebelușului și pentru tratarea eczemelor.
- Alege dușul în locul băiței bebelușului; apa trebuie să aibă o temperatură de cel mult 37° C.
- Evită hainele din materiale sintetice sau lână, alegând haine din bumbac pentru bebeluș.
- Folosește un umidificator dacă aerul din cameră este prea uscat și, în consecință, usucă și pielea.
- Acordă o atenție sporită produselor pe care le folosești pentru spălarea hainelor, curățarea casei, dar și mărcilor de scutece și șervețele umede folosite.
Îngrijirea pielii bebelușului poate să fie un subiect care creează panică în rândul mămicilor care au copii cu pielea atopică, dar prin respectarea unor reguli generale, prin utilizarea unor produse de calitate, recomandate de medici și care au un grad ridicat de siguranță, misiunea noastră devine mult mai ușoară chiar și în situații delicate.
Comentarii legate de Ingrijirea pielii bebelușului: motiv de panică?