Ieșirea cu copilul în parc: aventură, distracție sau pericol?
Copiii au nevoie de mișcare și de interacțiune cu mediul înconjurător, mai ales când sunt mici și învață totul despre lumea în care trăiesc și se dezvoltă. Fiindcă cei mai mulți dintre noi trăim în mediul urban, parcul este cea mai potrivită alegere atunci când vrem să îi ducem pe copii afară, în aer liber.
Pe lângă spațiul mare de mișcare, copiii au ocazia să se împrietenească și să se joace în grup, pot să practice cu ușurință un anumit sport sau să cunoască îndeaproape natura.
Fiindcă au energie nelimitată, cei mici vor considera ieșirea în parc o adevărată aventură. Pentru noi, părinții, ieșirea în parc înseamnă deopotrivă distracție pentru cei mici, dar și sursă de pericole.
Aventură
Fie că îi ducem pe copii la locul de joacă special amenajat, ori alegem să ne plimbăm pe aleile parcului, cu siguranță cei mici vor considera totul ca fiind o aventură. Ideile sunt nelimitate: se pot cățăra pe trunchiurile de copaci, pot alerga descălțați prin iarbă, se pot cățăra pe tobogane în loc să meargă pe scările special construite, se pot răsuci cu leagănul sau vor alege să se dea în picioare.
Atunci când au bicicletă sau role, spritul de aventură atinge cote nelimitate, iar copiii abia așteaptă să ne arate „trucurile” descoperite de ei.
Desigur că toate aceste aventuri le dezvoltă abilitățile: atenția, motricitatea, echilibrul, spiritul de observație, reflexele, orientarea în spațiu, puterea de concentrare. In plus, mișcarea în aer liber le îmbunătățește tonusul muscular, ajută circulația, le stimulează imunitatea. Însă orice aventură presupune un anumit nivel de risc, iar accidentările pot să apară în diverse situații. Când copiii sunt foarte mici și învață să meargă sau să alerge, căzăturile sunt frecvente, deși au o intensitate mai mică, iar părinții sunt mereu în apropiere pentru a îi proteja. Când mai cresc și jocurile lor devin tot mai complexe, accidentările pot să fie serioase: luxații, contuzii, răni, julituri.
Cum îi putem ajuta în acest caz? Îi liniștim și îi îmbrățișăm, îi ajutăm să se așeze într-o poziție confortabilă, ne asigurăm că nu fac mișcări bruște, îi putem bandaja sau, dacă avem la îndemână, le putem pune comprese reci. Printre medicamentele care ar putea ajuta la calmarea durerii și reducerea inflamației se regăsesc și cele pe baza de ibuprofen, dar este recomandat să fie citit prospectul înainte de administrare.
Distracție
Când se poate transforma aventura în distracție? Atunci când copiii se joacă împreună, iar părinții îi pot ghida în alegerea unor jocuri mai puțin periculoase, dar care să îi ajute să se dezvolte. Sunt nenumărate jocuri pe care le pot alege copiii atunci când se joacă împreună în parc, iar acestea vor avea un rol important în a-i învăța despre echipă, comunicare, competiție și corectitudine. Fiindcă procesul de învățare este mai rapid atunci când copiii se joacă împreună, putem să îi ajutăm să găsească tipuri de jocuri inteligente și distractive.
Pericol
Ieșirea cu copilul în parc poate să fie totodată periculoasă, dacă ne referim la riscul de a se îmbolnăvi cu diverse virusuri sau bacterii. In perioadele de tranziție dintre anotimpuri sunt frecvente răcelile, astfel că cei mici manifestă simptome precum febra și frisoane, dureri musculare și tuse.
Expunerea la mediul înconjurător este necesară în cazul celor mici, fiindcă imunitatea se formează în urma contactului cu microbii. Sistemul imunitar se dezvoltă treptat, mai ales în primii ani de viață, de aceea îmbolnăvirile sunt inevitabile.
Cum îi putem ajuta? Având o cauză virală, răcelile trec de la sine în 1-2 săptămâni, dar îi putem ajuta pe copii să aibă un sistem imunitar puternic oferindu-le hrană sănătoasă, posibilitatea de a se odihni și multă atenție și dragoste. Printre medicamentele care ar putea preveni agravarea acestor simptome se regăsește și cel cu efect antitermic. Băile calde, hidratarea și masajul ajută copiii să depășească mai ușor perioada de convalescență.
Fiindcă parcurile pot să fie o sursă de îmbolnăvire, recomandat este să îi învățăm pe copii să se spele pe mâini frecvent, să nu se joace în preajma copiilor răciți și să ne asigurăm că se acomodează ușor cu trecerea de la un anotimp la altul.
Ieșirea în parc împreună cu cei mici poate să fie așadar distractivă, plină de aventură dar și cu o anumită doză de pericol. Dacă suntem alături de copii și îi ghidăm și ajutăm când au nevoie de noi, atunci ei își vor aminti cele mai frumoase experiențe.
Comentarii legate de Ieșirea cu copilul în parc: aventură, distracție sau pericol?