Ce nu vrea să audă o proaspătă mămică
Primele luni de maternitate sunt frumoase dar şi solicitante, aşa că în rolul de mămică ai nevoie de tot sprijinul celor din jur. Dar orice am face, nu putem evita momentele în care ceilalţi spun lucruri pe care nu am vrea să le auzim sau care ne scot din sărite.
Iată câteva dintre lucrurile pe care nu aş fi vrut să le aud în prima perioadă după naştere!
Se vede că eşti epuizată!
Când este aceasta o replică bună de spus unui om, ca să nu mai zic unei mame? Cum ar fi normal să răspunzi ? “Mulţumesc?!?!” Sau poate “Mă mir. Credeam că arăt mai bine ca oricând cu doar 2 ore de somn în fiecare noapte şi un bebeluş cu colici..” Mai rău de atât este doar replica “Arăţi bine ţinând cont că ai născut...”.
Dacă ai spus vreodată asta unei mămici, poate data viitoare îi vei spune doar “Arăţi bine.” Atât, fără alte comentarii!
Sper că nu i-ai dat suzetă / premergător / ceai / lapte formulă / etc.
Decât să alegi această formulare, mai bine taci! Total de acord că vrei să împărtăşeşti din experienţa ta, însă nu te exprima într-un mod atât de acuzator. Poţi să începi ideea cu “ Eu nu am folosit ceai /…. pentru că am citit / discutat cu medicul meu / aflat / etc…. că “. Nu îţi impune punctul de vedere cu o atitudine superioară, de parcă cealaltă mămică îşi iubeşte copilul mai puţin. Poate că are o cultură de familie diferită, poate nu este bine informată sau poate tu nu eşti, poate nu are suficient de multă încredere în ea, poate chiar tu faci lucrurile greşit din perspectiva ei, etc. Vei avea mai multe şanse să fii ascultată dacă adopţi o atitudine blândă. Si cu siguranţă vei ajunge la sufletul ei dacă o încurajezi să facă aşa cum simte!
Copilul meu mergea la 7 luni / vorbea la 1 an si 3 luni / mânca singur la 1 an si 5 luni / iubeşte legumele şi fructele / etc.
Dacă o proaspătă mămică îţi mărturiseşte că o îngrijorează ceva legat de copilul ei, nu e cazul să te lauzi cu reuşitele copilului tău. Pastrează laudele pentru o altă ocazie. O poţi linişti spunându-i că fiecare copil are propriul lui ritm în ceea ce priveşte dezvoltarea fizică şi emoţională. Iar dacă şi tu crezi că sunt probleme care merită investigate, atunci ajut-o recomandându-i un specialist în domeniu care „să o liniştească”.
Nu va face niciodată (un anumit lucru) .... dacă tu faci/ nu faci (un anumit lucru)...
Puteţi înlocui cu orice idei spaţiile libere. De la suzetă, scutece, căciulă, vitamine şi orice alte teme care nasc adevărate dispute. Ai auzit de vreun copil alăptat la liceu? Sau vreunul care poartă scutece la facultate? Respectă diferenţele dintre modul în care mămicile îşi cresc copiii. Dacă ai argumente pentru un anumit punct de vedere, nu îl impune, prezintă-l din perspectiva ta (reciteşte punctul 2).
Nu ştiam că eşti însărcinată din nou!
Niciodată, dar niciodată nu spune acest lucru unei mămici. Chiar dacă ai putea să bagi mâna în foc că burtica nu era acolo luna trecută, mai bine renunţă la idee. Aşteaptă anunţul oficial din partea ei.
Eu am crescut 1/2/3.. copii şi sunt perfect sănătoşi!
Dacă este acesta un argument pentru a sfătui o mămică să îi dea lapte de vacă bebeluşului de 2 luni, sau ceai îndulcit cu zahăr, sau şosete cu oţet când face febră, sau orice altă idee care ar putea să afecteze sănătatea unui copil, mai bine nu spune nimic! Dacă exemplul tău a fost unul fericit, nu înseamnă că devine automat lege universală. Incurajeaz-o mai bine pe mămică să se informeze: din discuţia cu medicul pediatru, medicul de familie, consultatul în lactaţie, prietene, comunitatea de mămici online.
Voi ce aţi adăuga la listă?
Comentarii legate de Ce nu vrea să audă o proaspătă mămică