7 produse necesare pentru îngrijirea bebeluşului
Primele zile acasă cu bebeluşul sunt deopotrivă frumoase şi dificile. Recomandările primite în maternitate şi sfaturile primite de la alte mămici sunt surse de informaţie utile pentru a concepe lista de obiecte necesare pentru îngrijirea prichindeilor. Dacă pentru perioada imediat următoare naşterii suntem însă pregătite, clipele în care bebeluşul este bolnav sau are nevoie de îngrijiri speciale, ne iau prin surprindere.
Iată însă 7 produse necesare pentru îngrijirea bebeluşului în primii ani de viaţă, dar şi părerile unor mămici despre importanţa şi utilitatea lor.
Cântarul electronic
In primele luni de viaţă ritmul de creştere al bebeluşului trebuie monitorizat pentru a vedea dacă se dezvoltă normal, dacă ia în greutate sau i se măreşte circumferinţa capului, dacă oasele, coloana şi articulaţiile nu au probleme. Creşterea în greutate este însa un subiect care preocupă şi cea mai calmă şi optimistă mămică. Soluţia este cântarul electronic sub diverse forme, culori şi opţiuni (de ex: muzică pentru calmarea bebeluşului).
„In prima lună de viaţă a bebeluşului meu îl cântăream zilnic; mă ajuta să văd că ia în greutate fiindcă eram stresată că nu suge suficient lapte de la sân. Acum, la 6 luni de la naştere, îl cântăresc o dată pe săptămână. Cântarul electronic a fost pentru mine unul din obiectele esenţiale.” mărturiseşte Iuliana.
Termometrul de baie
Chiar dacă sfaturile din bătrâni spun să testezi apa cu cotul înainte să îi faci baie bebeluşului, sigur termometrul se descurcă mai bine să afle temperatura apei. O investiţie bună este cumpărarea unui termometru care să indice nu doar cât de caldă este apa dar şi temperatura din cameră. Vital Baby este un produs de acest tip şi în plus nu conţine BPA (o substanţă nocivă ce intră în componenţa materialelor plastice). Apa trebuie să aibă între 36-38 de grade C iar temperatura în cameră să fie de 25-27 de grade C.
Pernuţă pentru colici
Pernuţa pentru colici cu seminţe de struguri este un bun remediu pentru calmarea bebeluşilor când au dureri de burtică. Poate fi folosită şi în cazul unei constipaţii sau iarna, când bebeluşul are mâinile şi picioarele reci.
„Eu iubesc pernele cu sâmburi sau seminţe. Ele sunt nu doar o alternativă naturală la medicamente dar şi o idee ingenioasă. Pernuţa cu sâmburi a fost de ajutor pentru bebeluşul meu în perioada colicilor dar mărturisesc că acum o folosesc şi eu, pentru zilele acelea din lună speciale. E uşor de încălzit şi de curăţat, dar mai ales utilă pentru bebeluşul meu.” ne recomandă Georgeta.
Aparat aerosoli
Bebeluşii pot avea perioade dificile atunci când suferă o răceală iar simptomele neplăcute (nas înfundat, tuse) le provoacă insomnie, stare de agitaţie şi plâns. Medicii recomandă terapia cu aerosoli pentru tratarea afecţiunilor căilor respiratorii superioare. Dacă nu aveţi acces la aerosoli marini (naturali), atunci puteţi folosi varianta artificială – cunoscută şi sub denumirea de nebulizator. Alegeţi un tip de aparat care nu produce un zgomot prea mare şi care îţi permite să foloseşti o serie largă de medicamente, inclusiv cele uleioase.
Cântarul de bucătărie
Cântarul de bucătărie este necesar în perioada diversificării dar şi mai târziu, când vrem să compunem meniul copilului cât mai corect din punct de vedere nutriţional. Ne ajută să măsurăm cantitatea de alimente pe care le folosim la o masă sau chiar cantitatea rămasă în cazul în care bebeluşul a refuzat o parte din mâncare, astfel încât să aflăm cât de mult a mâncat.
Termometrul pentru bebeluşi
Perioada în care apar dinţişorii este şi cea în care experimentăm pentru prima oară „febra” în cazul bebeluşului. Deşi până la 38.5 grade C nu trebuie să intervenim cu medicamente şi este normală mai ales în perioada erupţiei dentare, febra este un simptom care te sperie. De aceea, termometrul nu trebuie să lipsească din trusa de urgenţă.
Până la 3 ani, temperatura se măsoară rectal iar după această vârstă se poate măsura şi axial. De aceea, un timp de răspuns rapid pentru măsurarea rectală este important, astfel încât bebeluşul să aibă cât mai puţin de suferit iar noi să putem detecta cât mai rapid dacă sunt necesare antitermicele.
„In primele 2-3 luni, e uşor de măsurat temperatura rectal fiindcă bebeluşul stă cuminte sau poate fi ţinut relativ uşor. La 5 luni însă, când au început să îi apară primii dinţişori băieţelului meu, era imposibil să îl mai prinzi nemişcat măcar un minut. De aceea mi-am cumpărat un termometru cu timp de răspuns rapid.” ne povesteşte Camelia.
Umidificatorul
Lipsa umidităţii poate duce la uscarea pielii, a mucoasei nazale şi implicit duce la iritaţii şi probleme respiratorii. Iarna, când casa este incălzită cu calorifere sau vara, când se înregistrează umiditate scăzută, acest tip de aparat este foarte util. Umidificatorul trebuie ales în funcţie de timpul de funcţionare, capacitatea rezervorului de apă şi semnal că rezervorul trebuie reumplut. Recomandăm un umidificator cu opţiune de semnalizare optică (nu face gălăgie în camera bebeluşului) dar şi lumină de veghe, specială pentru bebeluşi.
Voi ce produse aţi adăuga la această listă?
Comentarii legate de 7 produse necesare pentru îngrijirea bebeluşului