Reguli de hranire a bebelusului cu biberonul
Cea mai buna hrana pentru un nou-nascut este laptele matern. Dar se intampla din diverse motive - fizice sau psihice - ca mama sa nu reuseasca sa isi alapteze copilul. Din fericire, laptele formula este o alternativa perfecta pentru hrana bebelusului, mai ales cand se alege un lapte praf de calitate, special creat pentru nevoile celor mici.
Daca in cazul alaptarii procesul nu pare atat de dificil, atunci cand vine vorba de hranirea cu biberonul, inceputul este destul de anevoios. Sunt sigura ca mamicile au multe intrebari atunci cand hranesc pentru primele dati bebelusul cu biberonul.
Cum se prepara? Ce fel de apa sa folosesc? Cum sa ii dau sa bea din biberon fara sa se inece? Care este cea mai buna tetina? Care este cel mai bun lapte praf? sunt doar cateva din cele mai frecvente nelamuriri ale mamicilor. De aceea speram sa va raspundem la intrebari in acest articol.
Reguli de pregatire a biberonului
In primul rand spala-te pe maini inainte sa incepi sa pregatesti lapticul. Desi este de la sine inteles, cand iti auzi bebelusul plangand este greu sa te concentrezi pe ceea ce ai de facut.
Curata biberonul, tetina si filetul cu apa fierbinte si detergent special pentru biberoane care sa nu contine elemente toxice.
Fierbe apa sau foloseste apa imbuteliata pentru bebelusi, cum ar fi de exemplu apa Humana, pe care o incalzesti la 50 de grade.
Toarna jumatate din apa in biberon, adauga cantitatea de lapte praf asa cum este mentionata pe cutie (adica raportat la varsta bebelusului) si folosind linguritele speciale oferite in cutiile de lapte praf. Agita biberonul energic, apoi adauga restul de apa si agita din nou.
Atentie: linguritele de lapte praf trebuie sa fie rase. Poti folosi un cutit pentru a indeparta varful de lapte praf, daca ai luat prea mult in lingurita.
Laptele are temperatura potrivita daca are 37 grade C. Se poate testa picurand lapte pe antebrat. Intotdeauna repeta acest test al temperaturii chiar daca, tinand biberonul in mana, ti se pare ca laptele nu este fierbinte.
La fiecare masa, laptele trebuie sa fie proaspat pregatit. Nu se foloseste la o masa lapte pregatit cu cateva ore in urma fiindca acesta altereaza.
Reguli de hranire a bebelusului
Bebelusul trebuie hranit intr-o atmosfera calma si sa fie schimbat inainte de masa pentru a nu-l agita dupa ce a mancat. Tine-l pe bebe in brate, cu capul pe mana ta. Bebe nu trebuie sa stea intins la orizontala atunci cand este hranit cu biberonul, fiindca exista riscul de a se ineca. Fie ca este zi sau noapte, cel mai bine este sa supraveghezi bebelusul, chiar si atunci cand reuseste singur sa isi tina biberonul.
In plus, bebelusul trebuie hranit la cerere, respectand dorintele lui legate de cantitate. Sunt mamici care nu vor sa iroseasca laptele pregatit din biberon si ofera bebelusului tot laptele chiar daca acesta scoate deseori tetina din gurita. Nu forta bebelusul sa manance tot daca nu mai poate.
Si varianta opusa trebuie luata in calcul. Daca bebelusul a golit biberonul si totusi suge in continuare, ii poti oferi inca o portie de lapte.
Dupa ce este hranit, bebelusul trebuie sa eructeze (ragaie). Il poti tine in brate, in pozitie verticala si il bati usor pe spate. Uneori, doar schimbarea pozitiei il ajuta sa eructeze, alteori chiar si dupa jumatate de ora nu va reusi sa elimine aerul. Este in regula, nu trebuie sa ne ingrijoram daca nu eructeaza dupa fiecare masa.
Ce lapte praf este recomandat sa folosim?
Foloseste un lapte praf de calitate. Daca vrei sa economisesti bani, cu siguranta renuntarea la calitatea laptelui nu trebuie sa fie pe lista ta de prioritati. Noi iti recomandam Humana, un lapte praf care nu contine coloranti, arome artificiale sau conservanti. In plus, laptele este adaptat varstei copilului si contine pe langa prebiotice, o serie de vitamine si minerale dar si acizi grasi omega 3 perfecte pentru cresterea bebelusului.
Recomandam alaptarea exclusiva pana cat mai mult timp posibil, dupa care trecerea la formulele de lapte Humana (Humana 2 se poate administra de la 6, luni in paralel cu introducerea solidelor, iar dupa 10 luni Humana 3) fie ca vorbim de laptele de crestere sau de formule adaptate pentru masa de seara a bebelusului.
In niciun caz nu introduce in alimentatie laptele de vaca (pana la 1 an – 1an si jumatate), fiindca lipsa fierului si cantitatea mare de proteine din laptele de vaca pot afecta sistemul digestiv al bebelusului.
Avantajul formulelor de lapte Humana este acela ca:
- nu contine ingrediente care au gluten, nici conservanti sau coloranti.
- are prebiotice (care apar si in laptele matern) menite sa stimuleze dezvoltarea unei flore intestinale sanatoase.
- contine un complex de vitamine si minerale (vitamina C, vitamina D3, vitamina B12, acid folic, fier, magneziu, vitamina A)
- indeplineste standardele de calitate, incepand cu materia prima si pana la produsul finit.
Alte sfaturi importante legate de hranirea cu biberonul:
- Nu pastra restul de lapte ramas in biberon dupa o masa
- Cumpara 3 biberoane pentru o utilizare eficienta si fara efort.
- Sterilizeaza biberoanele inainte de masa
- Schimba tetinele regulat, respectand termenul indicat pe ambalaj cu privire la utilizarea lor.
Speram ca te-am ajutat sa ai un inceput lin in hranirea bebelusului cu biberonul. Daca ai intrebari sau nelamuriri, asteptam mesajul tau in sectiunea de comentarii sau pe forumul despre alimentatie.
Comentarii legate de Reguli de hranire a bebelusului cu biberonul