Mancarea solida pentru bebelus
Alegerea tipului de mancare solida pentru bebelusi poate fi un moment dificil pentru orice mamica. In primele sase luni de viata, tractul digestiv al bebelusului tau nu este dezvoltat perfect asa ca nu va tolera mancare solida. Insa dupa sase luni poti include in alimentatia bebelusului si hrana solida.
Iti prezentam cateva sfaturi utile care te vor ajuta in perioada de inceput a "intarcarii" bebelusului. In acest fel vei creste un bebelus mai putin mofturos si care se va obisnui foarte repede cu hrana solida.
Pregateste-te pentru etapa "mancare peste tot"
Pregateste-te sa vezi mancare peste tot: pe jos, pe scaun, pe tine si bebe, pe catel si chiar pe tavan. Nu te speria! Atunci cand bebelusul tau se apropie de 6 luni, vei observa ca devine din ce in ce mai infometat, in mare parte pentru ca laptele de la san nu mai este indeajuns de hranitor. In plus, vei observa ca incepe sa isi roada degetele sau obiecte si ca se trezeste mai devreme dimineata, plangand de foame.
Primele portii trebuie sa constea intr-o combinatie de piure pentru bebelusi cu putin laptic - sa aiba consistenta iaurtului. La inceput, tine-l pe picioarele tale si hraneste-l cu o lingurita mica. In scurt timp il vei putea muta intr-un scaun special de bebelusi.
Lasa-l sa simta gustul si textura primelor gurite de mancare, punandu-i pe buze o cantitate mica. Nu-l forta de la prima inghititura sa ia tot din lingurita. Va ramane cu teama si disconfort si va fi greu sa "repari" aceasta stare. Pastreaza un orar cat de cat fix pentru mese astfel incat bebe sa se obisnuiasca usor cu rutina. Daca bebelusul refuza sa pape, lasa-i lingurita sa se joace cu ea si bolul de mancare si mai incearca la o noua masa.
Echipamentul necesar - mancarea pentru bebelusi
Echipamentul pentru diversificarea hranei este esential daca vrei sa minimizezi dezastrul din bucatarie! Iata in ce consta el:
Blender sau razatoare fina - prima mancare solida ingerata de bebe va fi sub forma de piure, asa ca un blender te ajuta sa scutesti mult timp si energie
Bol si tacamuri de platic - ele vor fi bruscate, aruncate, lovite de tine sau de masuta. Este clar ca nu vrei sa implici niste cioburi in acest haos gastronomic! Daca sunt si colorate, vor atrage atentia bebelusului tau si s-ar putea sa il ajute sa se dezvete de gestul "aruncarii".
O folie de plastic speciala pentru a fi aranjata sub scaunul bebelusului. In jurul lui vor aparea urme de mancare pentru bebelusi.
Babetica este o minune, in special cea fabricata din material plastic moale si cu buzunaras sub barbie. Se reduce astfel mult riscul de a murdari hainutele, mai ales cand iti hranesti bebelusul in alta parte decat acasa la tine.
Important
- Intotdeauna spala bolul, tacamurile sau scaunul de bebe inainte sa il hranesti.
- Nu ii da sa manance direct din borcane sau diverse conserve.
- Curata intotdeauna fructele si legumele de coaja si testeaza temperatura mancarii inainte sa i-o transferi in bol.
Alimente recomandate in mancarea pentru bebelusi
Merele sau perele gatite, fara coaja si razuite fin sunt primele alimente recomandate ca hrana solida. Bananele si fructele piure amestecate cu orez pentru bebelusi sunt gustoase si bune pentru hranirea bebelusului. Evita sa adaugi sare sau zahar in mancare - sarea poate afecta rinichii bebe-ului iar zaharul poate sa creeze o dependenta de dulce.
Adauga un nou aliment solid la fiecare cateva zile. In acest fel vei putea identifica posibilele alergii la alimente. In plus, daca il obisnuiesti pe bebelus sa manance de mic alimente variate, nu va mai fi mofturos la gradinita sau in copilarie.
Atentie
- Nu hrani deloc bebelusul cu alimente peste care sa adaugi sare (pana la 1 an) - rinichii lui vor fi afectati!
- Nu il hrani cu miere pana la varsta de 1 an fiindca poate suferi intoxicatii.
- Evita preparatele cu zahar fiindca pot afecta bacteriile bune din stomacul bebelusului.
Comentarii legate de Mancarea solida pentru bebelus - sfaturi de inceput
Sunt interesata si este foarte bine ca putem primi informatii ca sa putem creste copilasii in mod sanatos.