Cum sa combini cerealele in alimentatia copiilor
Trecerea de la laptele matern sau formula la hrana solida este un pas important in dezvoltarea bebelusului tau. Vei vedea ca micutul tau va fi incantat sa descopere noile arome si texturi pe masura ce-i oferi noi alimente. Cerealele, alaturi de fructe si legume, sunt printre alimentele care sunt recomandate sa fie introduse primele atunci cand incepi diversificarea la bebelusi.
Astfel, prin amestecarea acestor alimente, copilul tau are oportunitatea atat de a experimenta o varietate de arome, cat si de a-si procura substantele nutritive de care are nevoie in cresterea si dezvoltarea sa armonioasa. Afla, din articolul de fata, cum este recomandat pentru copii sa consume cerealele, dar si cateva idei de retete pe care i le poti pregati usor copilului tau.
Cand este recomandat sa-i oferi cereale copilului tau?
Din momentul in care te-ai decis sa-i oferi micutului tau sa consume cereale, este bine sa tii cont de urmatoarele:
- Este o idee buna sa astepti ca bebelusul sa implineasca varsta de 6 luni inainte de a incepe introducerea hranei solide, cum ar fi cerealele. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca pana la varsta de 6 luni, hranirea bebelusului sa fie exclusiva prin alaptare.
- Cele mai multe mamici prefera orezul ca un prim tip de cereale introdus copilasului lor. Este hranitor si usor de digerat. Pe masura ce bebelusul tau se obisnuieste cu orezul amestecat cu supe si piureuri, poti incerca si alte cereale. Recomandarea noastra este sa incerci si alte cereale sanatoase precum: porumb, ovaz, hrisca sau mei.
- Varsta optima pentru a introduce cereale precum grau sau ovaz este dupa ce bebelusul a implinit 8 luni. La aceasta varsta, stomacul copilului este suficient de evoluat pentru a digera aceste cereale.
- Vorbeste cu medicul copilului inainte de a adauga orice grasimi suplimentare in dieta copilului, cum ar fi untul.
- Intotdeauna verifica gustul si temperatura alimentului inainte de servire.
- Verifica posibile alergii. Intodeauna sa incepi cu un singur tip de cereale, inainte de a-l amesteca cu alte alimente. Acest lucru te va ajuta sa tii evidenta asupra modului in care copilul se adapteaza la fiecare tip nou de mancare introdusa. Dupa introducerea unui aliment nou, asteapta cateva zile inainte de a introduce un altul pentru a verifica daca exista eventuale alergii. In cazul in care micutul tau nu prezinta semne de reactie alergica, poti introduce un alt aliment sau sa amesteci alimentele impreuna.
Citeste si despre Diversificarea hranei pentru bebelusi la varsta de 1-2 ani
Cum este corect sa combini cerealele in alimentatia unui copil?
Amestecarea cerealelor cu lapte si alte alimente
Pentru a amesteca alimentele, incepe prin pregatirea cerealelor, ca de obicei cu lapte matern, lapte formula sau apa. Se adauga apoi, intr-o cantitate mica, piureul de fructe sau legume si se amesteca peste cereale. Poti sa mai adaugi lapte matern sau formula pentru a ajunge la consistenta dorita pentru bebelusul tau. Poti sa observi ce tip de consistenta prefera bebelusul? Unii mananca mai bine un piure moale, lichid, altii prefera ca piureul sa fie mai gros.
Odata ce bebelusul a incercat o mare varietate de alimente, respectand regula celor 3 zile pentru fiecare aliment, poti sa treci si la combinatii de alimente. Poti sa adaugi pe langa cereale mai multe fructe sau legume.
Combina cerealele si alimentele de diverse culori
Combina alimente care sunt de culori diferite, pentru a obtine o mare varietate de vitamine si minerale, intr-o singura masa. De exemplu, poti amesteca pere si fasole verde cu cereale de orez sau poti combina fasole verde cu morcovi, mere si fulgi de ovaz.
Stiai ca cerealele nu sunt de fapt digerate, dar ajuta la inmultirea bacteriilor bune din intestin.
3 idei de retete cu cereale pentru copii
In continuare, iti prezentam 3 metode de amestecare a cerealelor.
Cereale cu lapte
- Pune o lingura (15 ml) de cereale uscate intr-un castron. Cele mai bune cereale de introdus in dieta copilului sunt: orez, orz, ovaz, porumb.
- Adauga peste cereale 4 sau 5 linguri ( 60-75 ml) de lichid care poate fi laptele matern sau laptele de continuare pentru copii, in functie de cum este obisnuit bebelusul.
- Se amesteca apoi bine cerealele cu laptele. Compozitia ar trebui sa capete o consistenta care curge. In cazul in care rezultatul nu este suficient de fluid, poti sa mai adaugi o lingura de lapte.
- Bebelusul poate servi cerealele la temperatura camerei. In aceasta etapa, cerealele nu trebuie incalzite.
- Ingroasa treptat cerealele. Odata ce abilitatea copilului de a inghiti s-a imbunatatit, poti sa incepi sa reduci treptat din cantitatea de lichid pe care o utilizezi la prepararea cerealelor.
- Creste treptat cantitatea de cereale pe care copilul o mananca. In jurul varstei de 6 – 8 luni, bebelusul poate manca in jur de 3-9 linguri (45 – 135 ml) de cereale pe parcursul a doua – trei mese pe zi.
Recomandarea noastra sunt cerealele de la Humana, concepute special pentru nevoile bebelusilor. O cutie de Humana Cereale de noapte contine orez, porumb si ovaz, sunt satioase si gustoase avand in compozitie lapte si ajuta bebelusul sa doarma linistit in timpul noptii, de aceea pot fi servite seara. Dimineata sunt perfecte cerealele cu lapte si biscuiti Humana, fiindca asigura necesarul de energie si substante nutritive. In plus, sunt imbogatite cu fier, calciu si iod, elementele esentiale pentru o crestere sanatoasa.
Cereale cu fructe si legume
- Poti sa te gandesti la introducerea fructelor si legumelor in dieta copilului tau la scurt timp dupa cereale.
- Incepe sa amesteci cerealele cum o faci in mod normal.
- Un copil in varsta de 6 luni ar putea primi 2 linguri (30 ml) de cereale amestecate cu 3 linguri (45 ml) de lapte matern sau formula.
- Adauga 1 lingurita (5 ml) de piure din fructe sau legume.
- Poti adauga treptat mai mult pe masura ce copilul isi imbunatateste capacitatea de inghitire si toleranta asupra alimentelor noi.
- Incepe cu legume portocalii si galbene, cum ar fi cartofii dulci si morcovii. Apoi, poti trece pe legume verzi, cum ar fi mazarea si fasolea verde.
- Incearca fructe simple cum ar fi mere, piersici, pere si abia apoi poti sa treci si la fructe exotice.
- Introdu treptat noi alimente, astfel incat daca bebelusul tau are o reactie alergica la un aliment, vei fi in masura sa stii despre ce fel de aliment este vorba.
Poti opta pentru o cerealele cu mar, banana si pesmet sau cereale cu lapte, banane si cirese (cereale de orez si porumb). Combinatia de cereale din fulgi de ovaz cu persici poate sa fie in topul preferintelor bebelusului tau, avand un gust senzational. Iar daca bebelusul are mai mult de 8 luni, atunci iti recomandam si Humana Cereale cu capsuni si iaurt (cereale de orez si porumb). Important de mentionat ca toate cerealele Humana contin cele 13 vitamine esentiale pentru bebelus, nu au arome si coloranti si nu contin zahar cristalin.
Cereale amestecate in carne
- Cerealele cu carne sunt potrivite pentru copilasii care au implinit varsta de 8 luni. Majoritatea copilasilor mai mici de aceasta varsta nu pot consuma alimente bogate in proteine cum este carnea. De aceea, este bine sa discuti cu medicul pediatru pentru a determina cand este pregatit copilul tau sa consume carne.
- Introdu pe rand fiecare fel de carne. Asteapta sa treaca cel putin trei zile pana sa introduci un nou tip de carne pentru a observa daca bebelusul ar putea dezvolta o reactie alergica la acest aliment.
- Amesteca ¼ ceasca (60 ml) de cereale cu ¼ ceasca (60 ml) de lichid. Utilizeaza acelasi tip de cereale si de lichid pe care l-ai mai utilizat in alte zile.
- Se amesteca 1 sau 2 linguri (15-30 ml) de piure de carne. Poti sa incepi cu carnea de curcan sau pui.
- Se amesteca treptat compozitia alaturi de legume sau fructe. Poti crea o masa bazata doar pe piureuri. Astfel, poti amesteca ¼ ceasca (60 ml) de cereale, ¼ ceasca (60 ml) lapte matern sau lapte de continuare cu 3 linguri (45 ml) carne, precum si 3 linguri (45 ml) de fructe sau legume piure, cum ar fi mere, morcovi, dovleac sau pere.
Atentie! Sfatul nostru este sa discuti mai intai cu medicul pediatru pentru a determina care este cel mai bun moment in care poti sa introduci cerealele in alimentatia copilului tau.
Iti recomandam si sectiunea: Retete culinare pentru copii.
Comentarii legate de Cum sa combini cerealele in alimentatia copiilor