Socializarea - etapa in dezvoltarea bebelusului
Socializarea este o etapa importanta in dezvoltarea bebelusului tau. Cum socializeaza copilul tau cu alte persoane? Cum si cand a inceput sa isi faca prieteni?
Totul in viata lui incepe cu tine! Tu esti primul partener de joaca pentru bebelusul tau, primul prieten, primul adult pe care il cunoaste, prima persoana care intelege toate cuvintele pocite pe care le rosteste.
Cu ajutorul tau, copilul invata cum sa interactioneze cu alti oameni, cat de usor este sa rada si sa se distreze in prezenta lor, cum sa ii cucereasca si sa le fure un zambet sincer.
Socializarea incepe din primul an de viata al bebelusului si continua pe toata perioada vietii. Tu esti insa cea care il ajuta sa descopere cei mai importanti pasi.
Socializarea la varsta de 12-18 luni
In primul an de viata bebelusul tau invata sa isi dezvolte abilitatile fizice - sa apuce obiecte cu mainile, sa mearga, sa se joace, sa interactioneze cu lucrurile din camera lui.
Dupa primul an de viata, bebelusul devine tot mai interesat de lumea din jur si de modul in care poate interactiona cu lucrurile sau persoanele. El invata sa comunice si intelege tot ce spui, se distreaza cand vede reactiile oamenilor si descopera ca el este cel care produce aceste reactii.
Perioada aceasta (12-18 luni) este insa aceea in care bebelusul isi manifesta timiditatea sau anxietatea in cazul in care mama il prezinta altor adulti sau copii. Reactia lui este normala dar se diminueaza dupa varsta de un an si jumatate.
La aceasta varsta bebelusul tau va descoperi placerea de a se juca impreuna cu alti copii, de aceeasi varsta sau mai mari. La inceput, el se va juca singur dar alaturi de ceilalti copii, ca si cum fiecare copil ar avea propriul sau joculet. Tot acum isi va proteja cu indarjire jucariile, abia mai tarziu descoperind beneficiile impartirii lor.
Stiai ca? Bebelusii incep sa manifeste un comportament care poate parea ciudat, dar este normal: sa muste. In acest mod ei isi manifesta frustrarea ca nu pot exprima prin cuvinte ceea ce au de spus. Pe masura ce invata sa comunice ceea ce simt prin cuvinte, tendinta de a musca, de a te trage de par sau de a te lovi, scade.
Etapa de varsta 19-24 de luni in dezvoltarea bebelusului
Aproape de varsta de 2 ani, bebelusul tau va incepe sa interactioneze cu alti copii de varsta lui. La fel ca alte abilitati, si pe aceasta o va descoperi prin incercari si erori. In primul rand, la 2 ani, va insista sa se joace cu o jucarie atunci cand doreste el. Notiunea de a astepta sa ii vina randul nu ii este cunoscuta inca.
In al doilea rand, va manifesta in continuare timiditate fata de adulti. Evident, exista si bebelusi care "vorbesc" fara probleme cu adultii si nu se tem sa interactioneze, dar marea majoritate respecta tiparul. Comportamentul lor nu este deloc gresit, pur si simplu au nevoie de mai mult timp pentru a se obisnui cu cei mari. Nu forta bebelusul sa isi arate fata prietenilor de familie daca si-o ascunde in bratele tale. Lasa-l pe el sa aleaga momentul cand este pregatit emotional sa cunoasca si alti adulti.
Atentie Motive de preocupare
In cazul in care observi ca bebelusul tau este exagerat de agresiv cu alti copii sau cu tine, este bine sa vorbesti cu un psihoterapeut. Este posibil sa dezvolte temeri puternice sau insecuritate si sa aiba nevoie de suport de specialitate. Chiar daca in anumite situatii este specific varstei sa fie agresiv, nu este normal sa se comporte asa tot timpul.
Comentarii legate de Socializarea - etapa in dezvoltarea bebelusului