Cele mai frecvente greșeli în alimentația bebelușului
Copiii mici au nevoie de un meniu zilnic variat, bogat în vitamine și minerale, mai ales calciu, fier, vitamina C,E și A. Avantajul unui meniu variat este acela că sistemele din organism își pot desfășura procesele fără probleme, chiar și atunci când bebelușul se îmbolnăvește din cauza unui microb. Sistemul imunitar se bazează pe aprotul de vitamine și minerale necesare în funcționarea corectă.
Când sunt mici, copiii au diverse capricii privind alimentele și uneori refuză fructele sau legumele, motiv care îi îngrijorează adesea pe părinți. Diversificarea alimentației este perioada în care bebelușul își formează anumite obiceiuri alimentare, motiv pentru care este bine să le încurajăm obiceiurile sănătoase. Uneori însă, părinții mai fac și greșeli. Iată care sunt cele mai frecvente și ce soluții există pentru a le evita.
Introducerea unor alimente prea devreme în alimentația bebelușului
Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la șase luni, apoi începerea diversificării alimentației, dar continuarea alăptării până la vârsta de 2 ani. Totuși, sunt destul de frecvente situațiile când părinții încep diversificarea la 3-4 luni deși nu au recomandarea medicului. Alteori, părinții oferă bebelușului mâncarea gătită pentru întreaga familie, fără să țînă cont de consecințe sau de potențialul alergenic
Laptele de vacă, de exemplu, nu trebuie introdus înainte de vârsta de 2 ani fiindcă poate determina intoleranță la lacoză sau alergie la proteina din lapte de vacă. O dietă bogată în grăsimi, sare sau zahăr este periculoasă pentru un copil mic și poate genera probleme la nivelul ficatului sau rinichilor. Greșelile privind diversificarea alimentației pot compromite metabolismul unui copil mic și pot avea consecințe neplăcute și asupra sistemului imunitar, ducând la apariția unor alergii alimentare.
Gustările de tip junk-food între mese
Gustările între mese pot afecta alimentația pentru tot restul zilei. Dacă sunt prea apropiate de momentul meselor, copilul va mânca mai puțin. Dacă au un conținut prea mare de grăsimi, sare, zahăr sau fac parte din categoria junk-food, gustările influențează negativ absorbția nutrienților din hrana sănătoasă oferită în timpul meselor. Gustările nesănătoase generează în timp obiceiuri alimentare nesănătoase și, treptat, copiii ajung să ceară aceleași alimente chiar și în timpul meselor principale, refuzând tot mai des alimentele sănătoase. Acest fapt poate duce la carențe de vitamine și minerale și deci la o vulnerabilitate mai mare în fața microbilor.
Pedepse / recompense în alimentația copiilor
Folosirea recompenselor de orice fel, fie că este vorba de jucării, desene animate sau dulciuri, este o greșeală frecventă pe care o fac părinții atunci când copiii refuză anumite alimente. Greșite sunt și pedepsele aplicat atunci când copilul refuză un anumit aliment. Scopul alimentelor este să ne hrănim organismul și să îi dăm șansa să rămână sănătos, să lupte împotriva microbilor, să avem energia necesară pentru joacă – acestea sunt mesaje pe care copiii ar fi bine să le deprindă. Recompensarea nevoii de a mâncă le sugerează copiilor că mâncarea este doar un mijloc de a ajunge la scop, deci un „sacrificiu” pentru a obține diverse avantaje. Pedepsirea copiilor este cu atât mai greșită, fiindcă nu va ajuta copilul să consume cu plăcere anumite alimente, dimpotrivă, îi va adânci aversiunea față de anumite alimente sau de procesul în sine.
Mănâncă tot din farfurie!
Este frustrant pentru părinți să se confrunte adesea cu refuzul copilului de a mânca anumite alimente sănătoase, bogate în nutrienți, mai ales când le-au gătit cu multă afecțiune. Totuși, mofturile copiilor privind alimentele sunt normale, de aceea este bine să le respectăm această perioadă dar să nu renunțăm în a le oferi alimente sănătoase în farfurie. Forțarea copilului să mănânce un aliment pe care îl refuză va transforma acea masă într-o experiență neplăcută și traumatizantă, iar copilul va manifesta teama și stres la fiecare masă. Meniul trebuie să fie motiv de explorare, de aceea oferă-i în farfurie, fără să insiști să le mănânce, chiar și alimente pe care le refuză, alături de cele pe care le consumă cu plăcere.
Sfaturi pentru a evita greșelile în alimentația bebelușului
- Folosește fructele sau semințele atunci când propui gustări în timpul zilei.
- Prezintă-i copilului fiecare aliment, cum ajunge în farfurie, cum crește, de unde provine, ce beneficii are, cum este textura și ce gust are etc. Ii vei stârni curiozitatea cu siguranță.
- Vorbește-i copilului despre contribuția alimentelor sănătoase la funcționarea organismului.
- Oferă-i propriul exemplu alegând alimente sănătoase pentru meniul familiei.
- Continuă să oferi alimente pe care le refuză frecvent, eventual gătite sub altă formă.
- Aspectul contează pentru cei mici, așadar o farfurie aranjată inedit le va trezi curiozitatea.
Citeste si despre: Lichidele: reguli privind diversificarea.
Comentarii legate de Cele mai frecvente greșeli în alimentația bebelușului