Mai citesc tinerii? Carte tiparita sau e-book?
Știu.... știu că poate acest subiect, pentru unii nici nu mai prezintă interes, însă cartea ar trebui să fie în continuare importantă atât pentru cei tineri cât și pentru cei bătrâni. Nu degeaba proverbul „ai carte, ai parte.”
Aud tot mai des în jurul meu că tinerii nu citesc. Dar după ce se iau cei care spun lucrurile astea? Au făcut vreun studiu? Vreo cercetare? Nu. Doar că tinerii noștri nu mai știu să comunice corect, nu mai au valori și nici nu se mai ghidează după modele potrivite. Așadar, asta te duce cu gândul că ei nu-și mai extrag toate aceste atribute din cărți, pentru că o carte bună le oferă pe toate.
Ei bine, în opinia mea, și în urma multor cercetări, am ajuns la concluzia că tinerii sunt dornici să citească și unii dintre ei citesc chiar foarte mult. Problema e ce anume citesc, cine îi îndrumă sau cum anume își aleg o carte. Totul ar trebui să țină de calitate și nu de cantitate. Vina este atât a societății care promovează un anumit tip de carte, dar și a profesorilor și părinților care nu știu cum să îi îndrume pe copii spre carte. Aș merge chiar până într-acolo încât să spun că este și vina bibliotecarelor și librarilor. Vin copiii la bibliotecă și ar vrea să împrumute o carte sau la librărie să cumpere. Nu știu nici ei ce vor, așteaptă indicații. Care însă, de cele mai multe ori, nu le sunt date.
Recent am participat la o dezbatere cu titlul carte tipărită vs. e-book. Eu cred că cele două nu se exclud. Dacă tinerii vor să citească, important e să o facă și nu contează pe ce suport. Indiferent că le puneți copiilor voștri "Amintiri din copilărie" pe un Kindle (e-book reader) sau că le dați un volum tipărit, important este să o faceți. Pe de o parte, avem cu toții acea amintire a mirosului paginilor și ne amintim senzația pe care ne-o crea fâșâitul unei foi.
Tehnologia nu poate concura cu toate acestea. Însă, dacă ne gândim că pe un suport electronic putem stoca până la 3000 de volume, vă dați seama cât spațiu am putea economisi. Pe de alta, o copertă are rolul ei. Eu și-acum mi-o amintesc pe aceea a romanului Matilda, primul roman pe care l-am citit și de care nu m-am dezlipit până când nu l-am terminat. Era reprezentată o fetiță slăbuță cu cu o fundă roșie și un cățel lunguieț maro. O carte excelentă pentru copii, dezvoltă creativitatea și te face să crezi că poți face orice.
Indiferent de suportul ales, important este scopul în sine și anume ca tinerii să citească. Să citească de toate. Și cărți bune, dar și cărți slabe doar ca să-i ajute să le recunoască pe cele dintâi. Dați-le copiilor să citească și alegeți în funcție de vârsta, interesul și plăcerile lor.
Autor: Nicole Arimanlian Nicole va impartaseste cu drag despre momentele din viata ei si experientele emotionante prin care a trecut. Pline de realitate, tresariri si sentimente, scrierile ei te ajuta sa descoperi mai multe despre viata mamicilor si copiilor. |
Comentarii legate de Mai citesc tinerii? Carte tiparita sau e-book?
Adevarat,sunt unii tineri care citesc iar altii care nu fac acest lucru.Nu le place,o fac din obligatie(cand trebuie sa prezinte neaparat o opera la scoala).Internetul,calculatorul este acum pe primul loc si e pacat ca nu citesc pentru ca doar citind isi pot imbogati limbajul,retine mai multe lucruri,nu ar fi asa superficiali.